Звънчето бие: 2733 първокласници ще прекрачат прага на училищата в област Благоевград

Началникът на РУО Ив. Златанов: Директори пристъпват към завишаване на приема от 22 на 24 деца в клас не по изключение, а по принцип, това води до напрежение, заради това категорично в общините с повече от една образователна институция трябва да се въведе електронна система

2733 първокласници, разпределени в 148 паралелки ще прекрачат прага на начални, основни, обединени и средни училища на територията на област Благоевград. За сравнение, през месец юли м.г подлежащите на записване в първи клас са били 2703. По данни от НЕИСПУО /Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование/ към месец ноември 2022 г. първокласниците са били 2808. На фона на това, че винаги има движение – едни отиват в чужбина, в други населени места или пък се връщат, то броят на настоящите първокласници е съизмерим спрямо изминалата учебна 2022/23 г. А иначе лошата новина е, че заради демографската криза в 5 училища – ОУ – Борово, община Гоце Делчев, основните училища в Беслен и Блатска, община Хаджидимово, ОУ в Долен и началното училище в Жижево, община Сатовча, няма първокласници.
Най-много – 686, са учениците в първи клас в Благоевград. Любопитното е, че в началото на месец май, преди старта на кампанията по приема, след запитване от вестник „Струма“ от общинската администрация поясниха, че бъдещите ученици, излизащи от подготвителните групи на детските градини са 644 /от които 54 от социално уязвимите групи/. Разбира се, бе направено и уточнение, че цифрата не е окончателна, но след записването се вижда, че има прираст на 42-ма първокласници, или деца за общо взето две паралелки са дошли от чужбина/други места.
10-те училища /5 основни и 5 средни/ на територията на община Благоевград, реализиращи прием в първи клас, разкриха общо 29 паралелки. Това е с една по-малко от миналата година, когато от СУ „Иван Вазов“ в квартал „Струмско“ сформираха 4 паралелки вместо традиционните за последните 20 години три.
„Да, действително миналата година реализирахме 4 паралелки, тъй като децата, излизащи от ДГ, бяха 88, или 3.5 групи. Сега са три групи, затова и паралелките в 1 клас са три с 66 места. А и в крайна сметка училищният план-прием се утвърждава на база на анализи”, сподели още преди началото на кампанията директорът Методи Андонов.
След класирането и записването в училището постъпват две паралелки с по 24 деца и една с 23, или общо 71 първолаци.
Както е известно, в началото на всяка календарна година началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов издава заповед за задълженията на директорите на училища, извършващи прием в клас. Съгласно нормативната база /Приложение №7 на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищно образование/ максималният брой на първокласниците в паралелка е 22. Шефът на РУО нееднократно и изтъквал и на всяко съвещание обръща внимание на директорите, че до завишане над 22 трябва да се стига действително по изключение, а не просто защото дадено училище е предпочено от повече родители. Актуалните данни към днешна дата показват, че в 9-о ОУ „ П. К. Яворов“ паралелката в първи клас е с 22 деца. В повечето училища са пристъпили към завишаване на прием. В най- голямото основно училище в областта – 7-о СУ „Кузман Шапкарев“ и 5-те паралелки са с по 24 деца, или общо 120 първокласници . В 11-о ОУ сформираха две паралелки с по 24 ученици и една с 23. Пред дилема дали да обявят три или четири паралелки бяха изправени във 2-ро ОУ „Димитър Благоев“.
Още преди да започне прием, директорката Милена Ковачева сподели, че в организирания ден на отворените врати в училище са дошли 100 кандидат-ученици. Проблемът е, че във 2-ро ОУ са ограничени откъм материална база, учи се на две смени и сформирането на четвърта паралелка ще е за сметка на редуцирането на една група за целодневно обучение. След обсъждане на педагогически съвет бе взето решение да се утвърдят три паралелки и в училището приеха 70 първокласници. На максималния си капацитет се е разгърнало и 8-о СУ „Арсени Костенцев“, което е единствено от големите училища с едносменен режим. Там утвърденият прием е на 4 паралелки, но заради големия наплив на два пъти през последните години се стига до разкриването на извънредна пета паралелка. Имаше и ситуации, когато на училищната комисия се наложи да брои и изчислява кой откога живее в района, за да се отсеят кандидат-първокласници. Тази година също имаше „останали под чертата“, и то бъдещи ученици от първа група, тоест, отговарящи на водещия критерий за уседналост в прилежащия район на училището в последните над три години. Затова от 8-о СУ също пристъпиха към завишаване.
Факт е и че всяка година приемът е съпътстван с напрежение, а директори са на мнение, че проблемът може да бъде разрешен чрез въвеждането на електронна система, каквато има във всички големи градове – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора.
А иначе след община Благоевград с най-много първокласници – 433, е община Петрич. В Гоце Делчев бъдещите ученици са 377, в Сандански 333.
Коментирайки темата за приема в 1 клас, началникът на РУО изтъкна, че заради липса на ясни правила на места се е създало напрежение. Така например в Банско няма общинска система за прием в 1 клас /каквато са длъжни да разработят всички общини с повече от едно училище на територията си/ и това е довело до напрежение между началното и средното училище в града. Ив. Златанов припомни и че в неговата заповед от мясец януари е посочено директорите да записват до 22-ма ученици в клас. „До 24 трябва да се стига действително по изключения, с които ние трябва да се съобразим. Например идващи от чужбина деца. Неприятно впечатление прави, че повечето училища в Благоевград запълниха паралелките до 24 деца и не остана възможност да се реализира тази идея за действия по изключение да бъдат записани ученици./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене