Над 250 деца и младежи представиха в Банско предпремиерно спектакъла „Слушам ви гласа жалостен“

Повече от 250 деца и младежи представиха тази вечер в Банско предпремиерно спектакъла „Слушам ви гласа жалостен“, посветен на 120 години от Илинденско – Преображенското въстание. В концерт – спектакъла участват ученици и студенти от цялата страна, а произведението е изградено върху основата на текстове на Димитър Талев, с един нов прочит, каза за БТА координаторът на мащабния проект Марио Гергинов.

Концерт – спектакълът „Слушам ви гласа жалостен“ е под патронажа на президента на България Румен Радев, а представянето в Банско е организирано от 140 СУ „Иван Богоров“ (София) и община Банско.

Представлението започна със запис от интервю, запазено в архивите на Българско национално радио, с разказа на съвременник на тези събития, която е била 17-годишна при избухване на въстанието, посочи Гергинов. Самият спектакъл бе разделен на три основни картини, които пресъздават боевете по време на Илинденската епопея, показват характера и духа на местните хора, а последната разказва за мечтаната свобода и нейното осъществяване. Хубавото е това, че успяхме в цялата концепция да обхванем различните култури на пиринския и на тракийския край, посочи Марио Гергинов.

Спектакълът представиха възпитаници на столичното 140-о Средно училище „Иван Богоров“, на Фолклорен ансамбъл към Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и на Академичния танцов театър към Варненския свободен университет, както ученици от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. В предпремиерното представяне на концерт – спектакъла в Банско участие взеха и местни групи, сред които мъжка фолклорна група „Банскалии“ и женска фолклорна група „Пирински бисери“, както и фолклорна формация „Хераклея“ от Петрич, детски фолклорен ансамбъл „Мехомийчета“ от Разлог и благоевградската фолклорна формация „Веселина“. Текстовете на Димитър Талев представиха актьорите Елена Калайджиева, Силвия Терзиев и Любен Чалин.

Концерт – спектакъла „Слушам ви гласа жалостен“ е по идея и сценарий на Петьо Кръстев, музиката е на Кирил Стефанов, Петьо Кръстев, Стоян Пауров и Стефан Чапкънов, а хореографията е на Николай Цветков, Георги Гаров, Марио Егов, Иван Донев и Костадин Низамов. Сценографията е дело на Мартина Иванова, а режисьор на представлението е Георги Гаров. Организацията и координацията са дело на Марио Гергинов.

Премиерата на спектакъла предстои на 12 септември в столицата, когато в представлението ще се включи и представителен хор на Академията на музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, като едновременно на сцената ще се пее акапелно и ще се танцува, което е правено през годините много рядко, посочи Марио Гергинов.

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия и Българското национално радио. /БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене