Параклис в Огняново пази легендата за осветените от апостол Павел минерални извори

Преди 6 години Неврокопският митрополит Серафим освети нов параклис „Свети апостол Павел” в гърменското село Огняново. Освещаването на храма тогава бе и кулминацията на тържествата в чест на св. ап. Павел по повод 1950 години от неговата мъченическа смърт.

Параклисът е с отворени за всички вярващи и туристи в известния балнеоложки курорт. Храмът бе изграден по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство.

Мястото за градежа на параклиса „Св. апостол Павел“ бе одобрено от владиката. Архитектурата на параклиса бе възложена на арх. Стела Дулева, известна с проектите си за изграждане на различни християнски храмове в страната. Екстериорът пък бе дело на приложния копривленски художник Павел Коцалев. Той е автор на всички мозайки вън и вътре по пода. Изрисуването на основните икони на иконостаса също е дело на Коцалев. Самият иконостас и вратата са „родени” от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков от село Копривлен. Вратата е направена от масивен дъб, а иконостасът –  от липа. Изписването на вътрешната част на параклиса бе възложено на благоевградския зограф Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Той е известен с иконописта си и активно участва в реконструкцията на българския манастир в Света гора.

Параклисът „Св. апостол Павел“ се намира в двора на бившия Профилактариум в Огняново, където днес е хотел „Therma Vitae”. Мястото за построяване на храма тук не е избрано случайно. Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично св. апостол Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където днес, стотици години след делото на светеца, много хора идват тук, за да лекуват различни болежки. Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „Постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Делят го около 70 км от Филипи (недалеч от дн. Драма), където св. ап. Павел със сигурност е проповядвал християнството.

Според преданията там той покръства и първата европейка – света Лидия. Известно е и неговото послание до филипяните – жителите на този град. Някои учени предполагат, че древният римски град Никополис  ад Нестум, разкрит при разкопки край Гърмен, е всъщност същият Никопол, където апостолът е очаквал ученика си Тит. И досега по тези земи може да се чуе преданието, че минералните извори при Огняново са благословени лично от св. апостол Павел – по неговите молитви Бог ги е дарил с целебна сила. Осветените от св. ап. Павел води ги сравняват с елея, който Църквата освещава със специално тайнство за изцеряване на болни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене