Земетресение от 7,4 в района на Симитли

„Това е регион, в който се наблюдават такива трусове, така че не е за първи път.

За момента – през последните 5 часа има няколко по-силни и това не е точната дума – умерени събития с вероятност да бъдат усетени в района. Най-силното бе с магнитуд 3,9 и бе почувствано в Симитли. Останалите са с магнитуд между 2,8 и 3,3 и са много по-слаби, но са регистрирани от нашата апаратура“.

Това каза Пламена Райкова, главен асистент в департамент „Сеизмология и сеизмично инженерство“ към Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН, пред 24 часа във връзка със серията от трусове в района на Симитли.

„Това е роев тип активност – при нея наблюдаваме земетресения с приблизително еднакъв магнитуд, които се регистрират в малък район или област. И друг път сме наблюдавали подобни, тази активност не е нещо необичайно. Още повече става дума за сеизмологична зона „Кресна“, където са наблюдавани много събития с различни магнитуди. Най-силното е било през 1904 г. с магнитуд 7,4.

Тя поясни, че серията от земетресения от днес не би трябвало да ни тревожат: „За момента това не е нищо необичайно за този район, той е активен“.

В понеделник седем труса бяха регистрирани в района на Симитли. Най-силният беше с магнитуд от 3,9 по Рихтер. В 05:08 ч. е регистрирано земетресение от 2,8 по Рихтер на 4 км от Симитли. Следват още два труса – в 09:17 ч. и в 09:42 ч. Единият е 3,3 по Рихтер, а другият – 3,2. И двата са в радиус от 4-5 км от Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене