Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Съд спря строежите на Камчийски пясъци

Върховният административен съд спря застрояването на крайморската местност Камчийски пясъци засега. Петчленен състав на съда остави в сила решение на бившия екоминистър Нона Караджова, с което се спира прилагането на плановете за застрояване край най-дългия плаж у нас. То беше атакувано от собствениците на имоти в Камчийски пясъци – фирмите “Бета форест”, “Мирта инженеринг”, “Рийс Интернешънъл”, “Мет ритейл истейт”.

Депутатът Страхил Ангелов иска да връщаме бегълци в Сирия

Бежанци от Сирия, които искат да се завърнат в родината си, да могат да го направят. С тази мисия се е нагърбил депутатът от БСП Страхил Ангелов, който изненадващо се появи преди десетина дни в телевизионен репортаж от парламента на режима на Асад в Дамаск.

“Стандарт”

Уволнение по мейла

Шефът ще може да ни уволнява по мейла. Това ще се случи, ако се приемат предложенията на Българската стопанска камара за намаляване на административната тежест. Мерките са изпратени до вицепремиера Даниела Бобева. Освен скоростното освобождаване от работа бизнесът предлага и въвеждането на виртуално досие вместо хартиена трудова книжка. Шефовете да могат да дават под наем служителите си на други фирми и да се премахне класа за прослужено време в частния сектор, искат още от Камарата.

Полицаи на смени в мола

МВР праща полицаи на смени в моловете. Мярката се налага заради повишения риск от обири на клиенти в търговските центрове и базарите, където има голяма концентрация на хора. Нова електронна карта за престъпленията, която бе изготвена преди дни от експерти, ще дава на полицаите ясни данни къде и в кои часови диапазони се извършват различен вид престъпления.

Президентът иска задължителен вот

Заедно с евроизборите на 25 май да има референдум „за“ или „против“ задължителното гласуване, мажоритарния вот и пускането на бюлетини по електронен път. За това настоя в обръщение към нацията по БНТ и БНР президентът Росен Плевнелиев. Първите реакции на управляващите от БСП и ДПС дадоха знак, че парламентът може и да не приеме идеята му. По закон президентът има право да предложи референдум, но Народното събрание трябва да го насрочи. Тънкостта е, че няма срок депутатите да се произнесат.

“24 часа”

Държавата моли Стоичков да плати за консулство в Барселона

Футболната легенда Христо Стоичков да наеме сграда в Барселона, в която безплатно за държавата да бъде настанено българско консулство, преговаря външно министерство. Това съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин вчера.

Забраниха на министрите да пишат безразборно стратегии

Министрите вече ще трябва да искат разрешение от премиера и цялото правителство, за да пишат стратегия.

Това е било решено на оперативно заседание на кабинета, на което вицепремиерът Даниела Бобева е докладвала за проблемите със стратегическото планиране.

“Сега”

Кабинетът „Орешарски“ отложи електронното управление за 2020 г.

България ще има електронно управление на прилично (средно за ЕС) ниво едва към 2020 г. Неамбициозната цел е записана в проекта на Стратегия за е-управление за периода 2014-2020 г. В документа, предложен за обществено обсъждане, се признава, че министерства, агенции, комисии, общини още дълги години ще работят с хартия, ще разтакават по гишета граждани и фирми и няма да могат да обменят онлайн данни помежду си. Към началото на 2013 г. от 562 администрации едва 80 предлагат е-услуги, пише в проекта. Това означава, че огромната част от държавните и общинските служби още не са влезли в XXI век. Положението няма да се промени съществено и в близките години.

Брюксел ни взе на прицел и заради бежанците

Брюксел е предупредил българското правителство, че започва проверка заради спирането на бежанци на границата, лошите условия в лагерите и забавена регистрация. Това става ясно от писмо, което еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е изпратила на 15 януари, съобщи БГНЕС. От писмото става ясно, че ЕК смята да стартира информационната фаза по бъдещи наказателни процедури за неспазване на европейското законодателство в следните области – недопускане на лица да търсят закрила на територията на България, условията за настаняване, забавяне на регистрациите по Евродак.

“Монитор”

1000 студенти годишно отпадат от университетите

Средно по 1000 студенти на година отпадат от най-престижните държавни университети у нас. Това показват данни от Стратегията за висше образование, публикувана на сайта на образователното министерство.

Затварят болниците пред фалит 

Близо 400 болници за 7-милионна България са прекалено много. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева пред БНТ. Тя даде да се  разбере, че ще има закриване на лечебни заведения, които не са ефективни и са на ръба на фалита, като те ще бъдат сливани с други.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене