Паветата в квартал „Вароша” – шепот от миналото

Едно от забележителните места в Благоевград е старинният квартал „Вароша” – мястото, където си дават среща минало, настояще и бъдеще. Там, където не само вековните къщи нашепват вековни истории. Духът на миналото се пази и от паветата, макар че по-голямата част от пътната настилка в квартала да е от естествен камък. Паважът е направен за декорация, която привлича погледите на посетителите.

Паветата не забравят, те носят със себе си миналото, тези кубове с различна големина – по-здрави от асфалта и белег за едно отдавна отишло си време. Време, което чрез тях напомня за себе си и днес.

Квартал „Вароша” е любима територия за разходки и отдих за млади и стари, за благоевградчани и туристи.

Уличките пазят легенди и истински истории, те отвеждат към миналото, защото приличат на декор от исторически филм. Но не само те. А и старите павета, редени преди повече от век…

Настилката от естествен камък и павета гарантира липсата на наводнения, защото водата лесно се оттича. Не е тайна, че вече са рядкост майсторите на паважите. Реденето им е истински „висш пилотаж”. Наруши ли се точната линия на поставянето на паветата, които може да са от камък, бетон или гранит, се обърква всичко.

Затова трябва да пазим тази уникална настилка в квартал „Вароша”. За да чуваме историите, които ни нашепва…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене