ДПС-Якоруда провежда балотаж за кандидат-кметове на четири села в общината

Общинската структура на ДПС в Якоруда ще организира нови събрания на 3 септември в четири села на общината, за да се определи кой ще е кандидат-кмет на партията. Това се налага, тъй като на провелите се номинационни срещи във въпросните населени места са издигнати по двама кандидати. В село Бунцево конкуренцията е между сегашният кмет Джемиле Карафеиз и Ресим Абдула. В село Бел камен ще се избира между настоящия управник Муса Дурльов и Юсуф Вакльов. Същата е ситуацията и в село Черна Места, където кметът Джемал Шарански също има сериозен опонент.

Най-любопитна е ситуацията в село Конарско. Там единият кандидат е Ахмед Ахмед – доскорошен, бивш и настоящ кмет на населеното място, а другият номиниран е Аки Манзурски. Преди месец Общинската избирателна комисия в Якоруда прекрати предсрочно пълномощията на кмета Ахмед Ахмед. Решението на ОИК дойде след сигнал за конфликт на интереси от 12 април тази година на Абибе Сали Сюлейман. Според жалбоподателката кметът е нарушил член 41 от ЗМСМА, според който кметовете на общини и кметските наместници не могат да извършват търговска дейност за времето на управленските им мандати.

Административен съд-Благоевград обаче отмени преди дни решението на ОИК-Якоруда за прекратяване на мандата на Ахмед Ахмед. От доказателствата по делото не се установява, че кметът на с. Конарско по време на действащия мандат е извършвал търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да е бил контрольор, управител или прокурист в търговски дружества, търговски пълномощник, търговски представител, търговски посредник, синдик, ликвидатор или да е участвал в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Това отсъди съдията по делото.

Така че предстои да се разбере дали партийната организация на ДПС в Конарско пак ще заложи на Ахмед Ахмед за кандидат-кмет, или пък ще избере промяната в лицето на Аки Манзурски.

Няма дилема по номинациите за кандидат-кмет на ДПС в останалите три села на община Якоруда. В Юруково за поста е се бори отново сегашният кмет Емине Еланска, в Аврамово партията залага на управника Ахмед Уцьов, а в Смолево -на дългогодишния кмет Юсуф Илански, който е на поста от далечната 1990 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене