„Пирин Фолк“ 2023 препълни Летния театър

Пред пълния до краен предел Летен театър се проведе Конкурса за изпълнителско изкуство на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански 2023. Вечерта премина под знака на силни емоции и вълнения, а Фестивалното и Журналистическо жури избраха своите фаворити.

14 изпълнения премериха сили в надпреварата за изпълнение на живо на песни от македонската фолклорна област. Хореографиите бяха поверени на местните състави: танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев,  танцова формация „Хоуп“ с ръководител Невена Станкова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова и танцов състав „Звездица“ с ръководители Владислава Захова и Станислава Димитрова.

Фестивалното жури бе в състав: проф. д.н. Венцислав Димов, Надежда Захариева, Димитър Динев, д-р Ваня Монева, д-р Димитър Христов, д-р Генчо Генчев и Павлина Караджова.

Журналистическото жури бе в състав: Даниела Маринова, Огнян Зеленков, Бойка Атанасова, Ангел Узунов, Светлана Кабаиванова и Николай Чапански.

Ето и победителите в Конкурса за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2023:

I-ва награда на Фестивалното жури:

Илиян Сандрев – Полъх от Пирина

музика и текст: народни; аранжимент: Виктор Йорданов-Кардама

II-ра награда на Фестивалното жури:

Мира Захариева – Распукаj срце ко Шар планина

музика и аранжимент: Бобан Мойсовски; текст: Борче Нечовски

III-та награда на Фестивалното жури:

Християна Гогева – Айде, зайди

музика и текст: народни; аранжимент: Георги Иванов

Награда на Журналистическото жури:

Никол Иванова – Кажи ми, Наде, истината

музика и текст: народни; аранжимент: Стоян Шайков

Награда на Фен Фолк ТВ:

Рая Кирилова – Си тръгнала Кина

музика и текст: народни; аранжимент: Костадин Генчев

За доброто настроение на всички се погрижи Теодора, която се завърна на сцената на „Пирин Фолк“ след дълги години. Изпълнителката е печелила награди на престижния форум и е изнасяла рецитал на сцената в Летния театър. На XXXI-ото издание талантливата изпълнителка заложи на нови авторски песни, които представи по изключително емоционален начин за първи път пред публиката в Сандански.

Обичаният от поколения българи Иван Дяков също допринесе за невероятната атмосфера. Изпълнителят, който е носител на редица призове от фестивала, се качи на сцената в Сандански след години отсъствие. Той зарадва всички присъстващи в Летния театър и пред малките екрани с емблематични песни от своя репертоар. Редом до него застана и неговата дъщеря Ивана Дякова, с която представиха вълнуващи дуетни изпълнения.

На 27 август ще се проведе Конкурса за авторска македонска песен, в който ще се представят 12 нови композиции. Гост-изпълнител ще бъдат отличените с призове през миналата година Ирина Паскалева и Стоян Петков. Специални гости ще са талантливата Радостина Паньова, която ще представи неизпълнявани досега песни и Емилия, която се завръща на сцената на фестивала след близо 20 години.

Конкурсът за авторска македонска песен на Пирин Фолк 2023 ще се излъчи на живо по 4 национални телевизии БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ.

Организатори: Фен Фолк ТВ, Община Сандански и Мюзик Медия Клъстер

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене