Кметът Атанас Стоянов: Пирин Фолк е запазена културна марка на Сандански и на целия Югозападен регион

„Пирин Фолк“ е запазена културна марка на Сандански и на целия Югозападен регион, каза за БТА кметът на община Сандански Атанас Стоянов на първата вечер от тридневния фестивал, който се провежда в града. Тридесет и първото издание на „Пирин Фолк“ в Сандански събира в три вечери млади таланти, любими изпълнители и повече от 100 танцьори.

Това е може би единственият фолклорен фестивал, който успя да се утвърди и да се задържи повече от 30 години. Присъствието на толкова много хора, дошли от близо и далече, от всички краища на страната, е показателно за неговата тежест и необходимост. Защото хората имат духовен глад за тази енергия, която може да даде само българският фолклор, каза още кметът на общината.

Стоянов разказа още, че по време на фестивала Сандански усеща духовен капитал. Според него гостите, които посещават фестивала, в последствие се превръщат в рекламни лица на Сандански.

Официалното начало на фестивала бе дадено днес в 20:30 часа. В първата вечер е седмото издание на „Детски Пирин Фолк“.  Тази вечер деца между 8 и 15 години участват в конкурса за изпълнителско изкуство. Гост-изпълнители ще бъдат Райна и Вили Рай.

В събота, 26 август, също от 20:30  часа започва конкурсът за изпълнителско изкуство. Сред специалните гост-изпълнители ще бъдат Иван Дяков и Теодора.

Конкурсът за авторска македонска песен на „Пирин Фолк“ е в последния, трети ден на фестивала. Петнадесет изпълнители ще представят специално подготвена за фестивала песен, на македонска основа. Над 100 ще бъдат танцьорите, които ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала. БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене