Васил Божков се завърна в България през ВИП-а – триумфално или като обвинен

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Той бе посрещнат още на летището от много полиция

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати обвинения по няколко дела и който пребиваваше в Дубай през последните няколко години, кацна в София в ранния петъчен следобед и бързо се превърна в тема №1 за сравнително скучния августовски ден.

Божков беше задържан на летище „София“, както обявиха и от МВР в часовете, в които се очакваше кацането на полета му. Завръщането си от Дубай Божков обяви сутринта в страницата си във фейсбук, където публикува снимка от самолет и написа, че пътува за България.

На летището го очакваха два микробуса на Съдебна охрана и полицията, като още преди да кацне от прокуратурата уточниха, че Божков следва да бъде задържан от „Гранична полиция“ още с пристигането му на българска територия. Причината – има обявена заповед за неговото издирване.
Бизнесменът бе откаран за преглед в болницата на МВР и след това бе разпитан в прокуратурата. На този етап обаче не е ясно каква точно ще бъде мярката му.

Решението Божков да се прибере точно в този петък адвокатът му Георги Гатев определи като случайност, но не се изговори в прав текст кои са „бухалките”, за които по-рано Божков писа във Facebook профила си.

„В момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, което го наричаме криминално – там са случаите с криминалните престъпения, и другото е във връзка с хазарта“, заяви Георги Гатев.

„Колегите обещаха, че още утре ще се опита да внесат делата за разглеждане в съдебно заседание с оглед определяне на мярка“, каза адвокат Гатев.

„По принцип не дава обяснение. Възползвал правото сега да не дава обяснение, но в по-късен етап самият той ще прецени дали да даде, или не“, заяви Гатев.

Връщането на Васил Божков в България коментира и бившият главен прокурор и лидер на гражданско движение „Справедливост за България“ Иван Гешев. „Поръчкови убийства, атентат срещу главен прокурор на страна членка от Европейския съюз, имигранти и наркотици по улиците, масова битова престъпност. А сега вече „доброто“ управление на наведената коалиция и промяната най-после връщат българите обратно в страната. Въпреки „саботажа“ с години от страна на Гешевата прокуратура“, написа той.

Около 17:00 часа от Софийската градска прокуратура съобщиха, че  В.Б. е задържан за 72 часа, предстои да му бъдат предявени обвинения, както и да бъде призован като свидетел по друго досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“, информираха от прокуратурата.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене