Ново финансиране за образование

Снимка: БГНЕС

Средствата са предвидени за професионално образование

Над 86 млн. лв. са осигурени за финансиране на проекти за развитие на системата на обучение в професионалното образование, в рамките на програма „Образование“. Проектите ще се изпълняват по инструмента „Интегрирани териториални инвестиции“.

По програма „Развитие на регионите“ за  социална и образователна и инфраструктура са предвидени още 132,2 млн. евро, по приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“. А 355,7 млн. евро са за приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“.

До 27 септември тази година всички заинтересовани страни могат да подават концепции за реализирането на интегрирани проекти, включващи мерки  в областта на образователната система – в това число модернизация на образователна инфраструктура, обучения, стажове и други.

По програма „Образование“ ще се финансират, с европейски средства, допълнителна професионална подготовка на ученици, обучения на учители и наставници от предприятия в училища, стажуване на гимназисти, както и ограмотяване на възрастни, реинтеграция в образователната система и насочване към професионално обучение.
Допустимите кандидати са професионални гимназии и училища с паралелки за професионална подготовка, в това число и частни училища. Допустимите разходи по конкретно проектно предложение са между 250 и 750 хил. лв.

Росен Стойчев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене