Петричките русалии с награда за автентична носия

Комитска носия от Петрич спечели първо място в категорията за автентична мъжка носия на международния фестивал в Жеравна.

Носията е представена от Димитър Велев1 председател на сдружението „Русалии“ в южния град. „Комитската носия е характерна само за петричкия район. Някой части от нея са предавани през поколенията.

Тя се състои от опинци, автентични чорапи, франага, като франгата е елемент, характерен само за района на Петрич, каза Димитър Велев. Направена е от клинове. Крои се под формата на триъгълник, за да може да се отваря настрани. Направата на франага е специфична. Тя се изработва ръчно. Около 100 клина се зашиват на ръка, а направата и може да отнеме повече два месеца“, разказа димитър Велев.

Нагоре носията има чепкен, който е направен от гайтан. Гайтаносването на чепкена отнема много повече време и то също се прави ръчно, разказа Димитър Велев. Друг елемент е автентичната риза, допълни той. На главата се слага фес пискюл. Димитър Велев обясни, че в началото хората са смятали тези фесове за турски или гръцки, но точно тези са характерни само за района на Петрич.

„При нас се връзва бяла кърпа на главата. Нашия пискюл не е само черен, той е със сърмени конци отгоре. На върха на кепето има лаврова клонка, което е пак характерно само за тук“, коментира Велев пред БТА. Носията съдържа още и мънистен кюстек с кръст, този кръст символизира християнството и в него има християнска молитва. Оръжието е със сребърни набивки.

Сдружението „Русалии“ посещават фестивала в Жеравна за четвърта година. Преди две години отново са спечелили първа награда за автентична мъжка носия, тогава с русалийска носия, разказа Велев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене