Подготовката на един първолак тази година от 100 до 1000 лева

Офертите на търговците средно с 20-25% повече от миналата година

Подготовката за училище ще излезе по-скъпо тази година. Това показват сметките на родители и търговци на прага на новата учебна година. Повишение на цените има както при помагалата и материалите, необходими за клас, така и при разходите за раница, спортен екип и обувки.

„Родителите ще бъдат инструктирани и ще получат съвети за по-лесна адаптация на първата родителска среща. На нея преподавателите ще се запознаят с тях, ще им разкажат как ще протече учебната година, каква е целодневната организация, какви са допълнителните материали”, обясни преподавателят Димана Филипова пред Нова телевизия.
„На пазара има много голямо разнообразие от модели и марки. Една тетрадка за най-малките може да бъде от 90. ст.- 1 лв. до 1.50 лв. Цветните моливи са от 4 до 6 лв. Гумичка може да намерите както за 60 ст., така и за 2 лв.”, уточни Станислава Георгиева, управител на борса за ученически пособия.

Най-голяма е разликата в цените на раниците. Там и изборът е най-голям.

Само за пособията, необходими в клас, сметката за един първокласник може да се движи от 100 до над 1000 лв. в зависимост от избора на продукти, показват изчисленията на търговците. Така разликата в разходът на родителите може да стигне и до десет пъти.

Пособията за клас тази есен са по-скъпи от миналата учебна година, показват офертите на търговците – средно с 20-25%, а при някои от продуктите – и с 30 на сто.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене