Скандално! Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“: РСМ вербува и албанците в страната във войната срещу България

Виктор Стоянов е председател на Фондация „Македония“. През 2022 г. е обявен за заплаха за националната сигурност на РС Македония заради брошури с лика на Гоце Делчев. Това научава на граничен пункт Гюешево, където е задържан за 6 часа и оглавява по-късно черния списък на западните ни съседи за недопускане в страната на държавници и общественици от България.

– Какво остана скрито за обществото преди и след мача на „Левски“ в Скопие, г-н Стоянов?

– Това, че полицията в Скопие умишлено е отклонявала десетки български коли с групи от привърженици към албанския квартал „Чаир“. Информацията потвърждават десетките пътуващи, попаднали там. Направено е вероятно с цел да се случи точно това, което стана – провокации и сблъсъци. Както видяхме всички, такъв сблъсък се случи. Нападателите са обикновени жители, а не ултраси на албанския отбор „Шкупи“. Това говори за нападение от етническа омраза.

Това, което остава скрито също, е, че не е арестуван човекът, пробол с нож Драгомир. Още на следващата сутрин след нападението самоличността на нападателя е установена, но не е задържан цели два дни. Имал е време да се укрие и да напусне държавата. Едва ли ще бъде заловен. Драгомир не само е бил намушкан, но има и следи от побой. Министърът на вътрешните работи на РС Македония Оливер Спасовски трябва да даде обяснение.

Търси се повод да създадат напрежение и омраза към българите от най-високо ниво. А това не води до нищо добро. Опитват да въвлекат и албанската общност в страната във войната си срещу България.

– Как и защо се случва всичко това?

– Това е системна политика на РС Македония от годни насам да създава омраза и нетърпимост срещу лица с българско самосъзнание сред хората там.

Прави се чрез възпитание, средствата за масова информация, общественици, културни дейци и хора в обществото, които определят тренда. Македонската държава, вместо да си даде сметка, че няма проблем да признае истината, че македонците произлизат от българите и да вървим заедно към разбирателство и общо бъдеще, иска да убие истината със системна политика на дискриминация и нетърпимост на етническа основа.

 

 

Институциите там не работят по извършени престъпления от омраза срещу българи. Обществениците в РС Македония, които имат протекцията на полицейските органи, изказват дори призиви за линчуване. Това учи македонската общност, че българите са враг и трябва да бъдат преследвани и да се упражнява насилие върху тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене