Изследват праисторическо селище на 9000 години край село Брежани

Вторият етап на разкопките на едно от най-старите ранни неолитни селища в България започва на 28 август.

Археолозите са категорини, че този древен исторически обект в местността Равен край село Брежани съществува отпреди 9000 години. Защото има данни, че е възникнало 6-7 хиляди години преди новата ера. Селището е уникално и запазено в автентичен вид.

Експедицията се ръководи от Регионален исторически музей-Благоевград. В разкопките ще участват археологът Малгожата Гребска-Кулова, студенти и научни ръководители от специалност „Археология“ на Великотърновския университет, както и 15 работници от селото. Проучването е продължи до 27 септември.

„Съвместно с Регионален исторически музей и със съдействието на община Симитли беше направено геофизическо заснемане, направиха се четири сондажа. Предвиждаме да се създаде Музей на открито „Праисторическо селище „Равен“ край Брежани“, сподели кметът на село Брежани – Благой Стефанов.

Обектът е най-високо разположеното раннонеолитно селище у нас. Сондажите са открили ценни материали, които показват различни културни традиции в регистрираните раннонеолитни околни обекти. Резултатите от заснеманията надхвърлят очакванията на проучвателите – ясно се открояват три рова и деструкциите на оделни къщи, но по средата се очертава незастроено пространство. За него изследователите считат, че това е площад, който би доказал, че е имало предварителна планиграфия.

Селището има голям потенциал за неговата пълна реконструкция на място. Това би предизвикало интереса не само на учени и студенти, но и на голям поток от туристи, тъй като наблизо минава трасето на автомагистрала „Струма“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене