Бебето, открито мъртво починало от…

Едномесечното момченце се разболяло – проверяват дали е било лекувано

Районна прокуратура-Стара Загора ръководи разследване за извършено престъпление по чл.138 от Наказателния кодекс, за това, че на 22.08.2023 г. в град Казанлък съзнателно не е оказана помощ на малолетно момче – на възраст 41 дни, за което е имало задължение да се полагат грижи и което се е намирало в опасност за живота и е нямало възможност да се запази поради малолетство.

За бебето от мъжки пол, на възраст 41 дни, се полагали грижи от родителите в дома им в град Казанлък. Детето се разболяло и е било прегледано от лекар, който назначил домашно лечение, което не било провеждано от близките.

При извършения оглед на починалото дете не са установени видими травми.

Изготвено е заключение на съдебномедицинска експертиза, която сочи, че детето е починало от пневмония.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за установяване налице ли е виновно поведение, довело до смъртта на детето. Конкретните указания са да се установи кога е бил извършен преглед за заболяване от медицински специалист, да се изискат съответните медицински документи, да се установи подавани ли са сигнали за влошено здравословно състояние на детето, към кого и има ли такива подадени към отдел „Закрила на детето“ към съответната Дирекция за социално подпомагане.

Чрез свидетелски показания трябва да се установи какви са били първичните симптоми на заболяването и какви точно мерки са предприети за лечение от страна на близките.

Активната работа по случая продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене