Нечувано! Село в региона краде вода с години!

Повече от 25 стопани са глобили служители на ВиК. Спипали са ги да крадат вода чрез нелегални отклонения. По този начин водомерите не са отчитали реално разходваните количества. Случаите са в село Самораново край Дупница. Установени са само за месец.

Поливали са градините и други насаждения в имотите си, казват от водното дружество. Екипите вървят от къща на къща и изготвят протоколи, придружени с видеозаписи и снимков материал. Драстично са санкционирали Кирил Минев. Самореновецът трябва да плати близо 9000 лева, съобщиха негови съседи.

„Някой се опитват да се измъкват, часове след проверката събират маркучите, свалят незаконните отклонения, правят се на хитри, смятат, че няма да платят. Няма как да избегнат глобата, следват запори, вървим с юристи и представители на полицията. Спазваме закона. Кражбите на вода са основна причина за недостиг на вода в селото“, коментира управителят на ВиК-Дупница Красимира Иванова пред национална телевизия. Фирма или физическо лице, които незаконно ползват вода, ще се наказват със санкция от 2000 до 10 000 лева. За нарушаване на ВиК мрежата пък глобата ще бъде от 500 до 5000 лева, но ако това извърши строителна фирма, санкцията е от 10 000 до 25 000 лева.

Кметът на Самораново Райко Цветков знае за проблема и не отрича, че в селото нарушенията не са малко. „Много хора имат чешми, които не минават през водомера. След като има нарушители, ще има и глоби”, коментира той и предлага с водомерите да се действа като с електромерите, които са поставени на стълбовете. Нарушителите в Самораново имат 15-дневен срок да платят глобите си. Не го ли направят, ще останат без вода.п

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене