Редят музейни експонати във вековното училище на село Лешница

Времето минава, а откриването на вековното училище в санданското село Лешница в началото на октомври наближава. Благородната кауза на местните жители се увенча с успех. Това стана възможно с много вяра, надежда и работа. Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Св. Марина“ ще отвори врати след месец и половина. Тук децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, ще участват в света литургия, творчески занимания, игри и състезания, заяви отец Димитър Илчев, който е главният инициатор на възкресяването на школото.

В момента се подготвят експонатите, които ще се подредят на единия етаж в двуетажната постройка. Там ще има музей, който ще показва миналото на населеното място. Ентусиасти чистят и подготвят за експониране част от предметите. Те са свързани предимно с образованието отпреди няколко десетилетия – стари чинове, дървен транспортир, сметало, дървен пергел, училищен звънец, глобус. Открит е и стар и ценен герб на България, както и доста вехт, но запазен кметски печат.

„Искаме този наш музей да разкрива историята на Лешница – ще има и предмети от бита, земеделски сечива, исторически документи, свързани със селото ни“, уточни отец Димитър.

Училището отвън е изцяло реновирано, вътре също всичко е на финалната права, а специално нареден калдъръм ще води до постройката. Боядисани са прозорците и вратите, монтирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето.

Само преди 1 година сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене