Над 300 деца разгледаха снаряжението на българската армия в Благоевград днес

106972-den-otvoreni-vrati-kazarma-01Повече от 300 деца от различни възрасти и от различни училища и детски градини в Пиринско бяха гости на деня на отворените врати във военно-формирование 26 400 в Благоевград. Инициативата се проведе днес по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември.

Домакинът – подполковник Иван Иванов, лично съпровождаше групите малчугани и им показваше и разказваше за наличното бойното снаряжение, строено на плаца. За тези, които проявиха по-голям интерес имаше възможност да стрелят с хаосни патрони. До всеки стрелец имаше инструктор, за да не се допуснат инциденти. Организаторите увериха присъстващите, че подобни събития ще се превърнат в една добра традиция. 

„Основната цел на днешното събитие е да запознаем обществеността с въоръжението, техниката в сухопътните войски и всички желаещи могат да се запознаят с нашите задачи”, заяви подполковник Иван Иванов командира на военно-формирование 26 400.

 

Гости в деня на отворените врати бяха и областният управител на Благоевград Димитър Димитров, директорът на ОДМВР Васил Митов, зам. директорът на полицията Христо Разсолков, директори, педагози и преподаватели на средни училища в Благоевград.

„На 19 ноември 1885 год., в хода на Сръбско-българската война, младата Българска армия, състояща се тогава изцяло от Сухопътни войски, достойно защитава Съединението на България и правото на българския народ да живее обединен и свободен. Поздравявам Ви най-сърдечно по случай  Деня на Сухопътните войски! Историците с пълно право са отредили този ден за Ваш професионален празник. Пазете бойните знамена неопетнени. Следвайте примера на нашите предци. Съхранете честта и традициите на Българската армия за следващите поколения, защото тя е гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната. В този празничен ден приемете искрените ми пожелания за много здраве и успехи в професионален и личен план! И в мирно време имаме нужда от силни, смели и храбри мъже и жени като Вас! Честит празник!“.  С тези думи областният управител Димитър Димитров поздрави поздрави военнослужещи и цивилни служители с професионалния празник на сухопътните войски на Република България.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене