Разкопки край село Бръщен саздават сензация сред археолозите?

Село Бръщен се намира в планински район с обширна борова гора. То попада в историко – географската област Чеч. Селото е разположено на ръба на каньона на река Доспат от източната страна. От селото  надолу към реката са направени ниви в терасовидна форма. Бръщен се намира на 1,5 км. от границата с Гърция. Най- високата точка в землището на селото е върхът (1368 м), на който се намира гранична пирамида номер 186. На 800 м. югоизточно от центъра на Бръщен се намира Ваклинова чума.

Село Бръщен има  дълга история. Най-ранното известно селище е землището на Бръщен е датирано към късната бронзова епоха. Край Бръщен е открито и още едно селище, което не може да бъде отнесено еднозначно към късната бронзова или ранната желязна епоха.

В османските документи селото се среща под името Бращани ( на османски турски в 19 век Бръщен е мюсюлманско село в Неврокопска каза на Османската империя.

На 01. 07. 2019 г., се навършват 66 години от подвига на героите от Гранични войски Вергил Ваклинов, Дончо Ганев и служебно куче Вихър. На 1 юли 1953 г., късно вечерта, по време на охрана на държавната граница в района на с. Бръщен, близо до гр. Доспат, наряд в състав младши сержант Вергил Ваклинов, неговото служебно куче Вихър и редник Трайко Стаменов чува изстрели, вероятно идващи от месността Римския мост, намираща се между селата Бръщен и Црънча, над който минава р. Доспат. Тримата войници от 10-та гранична застава от 16-ти граничен отряд веднага тръгват натам. Оказва се, че група диверсанти, опитваща се да се завърне нелегално от Гърция, се натъква на наряд от съседната гранична застава, включващ ефрейтор Александър Александров и редник Дончо Ганев. В схватката с враговете последният е убит, а другият е тежко ранен. Раняват диверсант от бойната група. Пристигайки на помощ , Вергил Ваклинов залавя един от нарушителите. Преследва ги отново по посока на с Бръщен, към държавната граница. В започналата престрелка той също е тежко ранен. Неговото служебно куче Вихър успява да убие нарушител от групата, което впоследствие се оказва също смъртно ранено. Другата половина от враговете се прехвърля на гръцка територия. На Ваклинов е оказана веднага помощ от пристигналите подкрепления, като също  така е повикан санитарен самолет за полет до София. За съжаление младши сержант Вергил Ваклинов не успява да преживее полета до столицата ни на 2 юли и загива от раните си. Посмъртно е произведен в младши лейтенант и е удостоен със званието „ Герой на Гранични войски”. Село Марулево, което се намира на няколко километра от Бръщен, е преименувано на Ваклиново в чест на граничаря. Там е издигнат величествен паметник на двамата герои – Вергил Ваклинов и неговия четириног спътник Вихър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене