Буков Дол – водопадът между Ковачевица и Горно Дряново, който сами си построи мост от скали!

Буков дол е къс (4,5 км) ляв приток на р. Канина. Протича между землищата на селата Ковачевица и Горно Дряново. Реката е с чисти ледени води, горите са гъсти и прохладни, а гледките – уникални. Близо до водопада може да се види параклисът Свети Георги и останки от тракийско светилище.

На около 850 м  преди вливането си в Канина водата на реката скача от една почти  отвесна скала и образува красив водопад с височина около 20 м.

Преди няколко години бе изградена пътека,  с дължина около 350 м. от шосето, което свързва Ковачевица и Горно Дряново, до водопада. По този начин достъпът до последния се улесни  значително. Скоро обаче реката разруши изградените дървени мостове  и части от пътеката.  Тя  бе компрометирана на места  и от свличания на скална  и земна маса.  По тези причини, въпреки близостта на асфалтирания път,  отиването до водопада стана трудно. Изходна точка е големият каменен мост на реката.  Той отстои на равно разстояние от гореспоменатите две села  и по него минава шосето, което ги свързва.  В съседство има уширение, където могат да се оставят превозните средства.  Достигането на водопада става по левия бряг на реката.  Придвижването трябва да става с повишено внимание, особено на местата, където има свличания. При мокро време то не бива да се предприема, тъй като рискът от инциденти е много голям. До водопада се отива за 20-30 минути.

На 700 м от моста, в посока с. Горно Дряново, от шосето ( в началото на запад, а след това на североизток) се отделя черен път.

Той се вие по склона и достига обработваеми парцели – ниви край гората, южно от водопада. От тях до последния се слиза за 5-10 минути, през гората. Пътека почти не личи. Трябва да се има предвид,  че черният път се разклонява  на много места и избралият да посети водопада по този вариант може да се загуби. Причината е липсата на каквато и да е маркировка и указателни табели.

Водопадът е най-красив през пролетта, когато реката е пълноводна. През лятото се случва тя да пресъхне. Или ако има вода, тя е толкова малко, че насладата от гледката се губи.

Отзив от турист посетил водопада.

-Мястото посетихме в началото на лятото, а чак сега ми остана време да напиша тази статия. Исках задължително да присъства в блога като дестинация, защото е красиво и диво. Едно от малкото места в страната, които са останали непокътнати от хората. Даже сега като пиша това, се чудя, дали трябва да публикувам и да го покажа? !

Водопадът се намира между селата Горно Дряново и Ковачевица. В непосредствена близост е един хотел ресторант за който съм писала във фейсбук. Там, в това ресторантче предлагат домашно приготвена храна с продукти от собствената им градина. Плановете и този път бяха да хапнем там, но разширяваха хотела и не работеха. За сметка на това ни упътиха. Собственика дори ни сподели, че се качвал за 30 минути, но знае пътя, ние не.

Отбивката за водопад  „ Буков дол” се намира до големия каменен мост преди село Ковачевица. Няма как да я изпуснете или да се объркате. По време на изкачването до водопада няма почти никакви указателни табели, така че е възможно да се загубите. Внимавайте. Изкачването при нас отне 40 минути доколкото си спомням, защото се лутахме доста. Слизането беше по-кратко, като всяко слизане, а и вече знаехме пътя.

Наоколо е много красиво – дървета, храсти и много здравец!

Трябва много да внимавате около водопада, защото камъните са малки и хлъзгави. Внимавайте!  Пиша внимавайте, защото при нас имаше малък инцидент при който всичко беше точно накрая, но все пак си остана болката от преживяното.

Когато го посетихме ние, а именно през лятото, водата беше малко, но както знаете, това е нормално за всички водопади. Ние бяхме наоколо и това беше причината да си направим разходка до там. Ако имате път към Ковачевица през есента или пролетта, съветвам ви да се разходите до водопада. Определено ще бъде много красив, особено през пролетта, наред с всичката растителност наоколо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене