Любопитен казус: Студентки осъдиха хазяйка, взела дрехите им за залог срещу 365 лв. наем, ток и вода

съд благоевград

Олга Календерска врътнала ключа на гарсониерата в жк „Запад“, дока­то квартирантите й са във ваканция. 11 м. задържала личните им вещи

Бивша финансистка на Югозападния университет бе­ше осъдена за самоуправство. 59-годишната Олга Ка­лендерска бе призната за виновна за това, че задържала неправомерно 11 месеца личните вещи, покъщнина и документи на две студентки, които били на квартира при нея. Студентките по социоло­гия Десислава и Радина пол­звали гарсониера в жк „За­пад“, за която плащали месе­чен наем от 65 лв. През декември 2012 г. си отишли за коледните и новогодишните празници в родните си гра­дове Самоков и Шумен и когато се върнали на 19-и януари 2013 г., зава­рили квартирата си заключе­на. Момичетата потърсили веднага хазяйката Олга Календерска, която им казала, че няма да ги пусне в гарсоние­рата, докато не си платят нае­ма от 65 лв., както и натрупа­на сметка за ток и вода за око­ло 300 лв. Студентките каза­ли, че не й дължат пари за гар­сониерата, тъй като преди то­ва са оставили в аванс депо­зит на стойността на едноме­сечен наем.

Двете момичета се видели в чудо, тъй като в квартирата бил целият им гардероб – око­ло 30 чифта дънки, блузи, 20 сутиена и бодита, маши, пре­си, козметика, парфюми, бижу­та, както и кафе машина, мик­ровълнова печка, лекции,уче­бници, студентски книжки, задгранични паспорти, вклю­чително и паспорта на кучен­цето, което гледали. Хазайка­та била непреклонна и настоя­вала на своето и дори ги пре­дупредила, че има достатъчно контакти и може да не завър­шат ЮЗУ.

След като не постигнали разбирателство, двете моми­чета подали жалби в полиция­та. Оттам също приканили опърничавата хазяйка да върне доброволно вещите, но след като и тогава не се съгласила, през ноември 2013 г. бил нап­равен обиск в село Дренково. Там служителите на реда на­мерили голяма част от вещи­те, които били държани като залог. Хазяйката обаче била обвинена в самоуправни дей­ствия, престъпление по чл. 323, ал. 1 от НК.

В хода на досъдебното производство, както и на съ­дебното дело тя не се призна­ва за виновна. Извършената експертиза показала, че ве­щите, които неправомерно за­държала 11 месеца, са на стойност 5717 лв., което е стотици пъти повече от задъл­женията на студентките.

На последното заседание е разпитана като свидетел бив­ша инкасаторка във „ВиК“, която разказала колко раз­хвърляна била квартирата и как кучето било на леглото. Те­зи наблюдения имала, когато влизала в гарсониерата да за­писва данните от водомера.

Съдия Калина Иванова приема показанията на тази свидетелка като неотносими по предмета на делото. Тя счи­та, че Олга Календерска е ви­новна от обективна и субек­тивна страна за извършените самоуправни действия и я осъ­жда на 3 месеца условно с 3- годишен изпитателен срок и глоба от 300 лв. Тя е осъдена да плати и сумите от 780 лв. и 500 лв. на двете студентки, колкото всъщност са граждан­ските искове, които са пред­явили за невърнати вещи.

Взаимоотношенията между хазяи и наематели трябва да се решават на базата на дого­вор, но в случая такъв не е имало, поясни съдията.

Присъдата подлежи на об­жалване пред Окръжен съд.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене