Христо Иванов обяви грандиозни промени: Записваме в конституцията 24 май като национален празник, а 3 март…

Той уточни, че инициативата представлява надграждане на идеята на ГЕРБ отпреди година за смяна на националния празник 3 март с 24 май

24 май да бъде записан в конституцията като национален празник на България. Това обяви в интервю за БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, час преди да бъдат представени предложенията за промени в конституцията на “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

“Делото на светите братя Кирил и Методий, на просветителите и революционерите от Възраждането, са основна кауза на българската държавност – каузата на просвещението, на науката,  образованието, културата.

Защото България не е просто някакво стечение на обстоятелствата, не е някакъв договор на велики сили от 19 век, България има своя кауза, която ни обединява през цялото ни съществуване и това е каузата на просвещението. И то общодостъпно, хуманно, включващо всички граждани и етноси”, каза Иванов.

Той уточни, че инициативата представлява надграждане на идеята на ГЕРБ отпреди година за смяна на националния празник 3 март с 24 май, като сега тя се вдига на конституционно ниво. Останалите официални празници, сред които остава и 3 март, ще бъдат уреждани в закон.

Съпредседателят на ДБ заяви още, че е постигнато конституционно мнозинство по много от текстовете за промени в конституцията, но колко бързо ще бъдат приети те, зависи от това дали то е от 160 или 180 души.

Между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС има общо съгласие по ключови теми, като ограничаване властта на главния прокурор и отчетност на прокуратурата и разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии. В конституционната парламентарна комисия ще се изработи общ текст за промени.

“Сега имаме възможност да работим заедно с наши опоненти по тези текстове. Не виждам нищо смущаващо в това, доколкото то ще е в правилна посока и ще доведе до резултат. Това е логиката на парламентарната демокрация, не сме някаква джамахирия, в която един да вземе властта и да каже какво ще се случи”, обясни Иванов сътрудничеството с ДПС и ГЕРБ по реформата на основния закон.

“Опитахме пет пъти някой да вземе властта – продължи Иванов –  но суверенът не даде властта на никого. Не отричам тежестта на компромисите и този въпрос постоянно ще изисква от нас да оправдаваме необходимостта да работим заедно и да постигаме резултати.

Алтернативата е да чакаме едната страна да получи пълната власт. Още 5 пъти ли да го направим, да загубим историческо време? Пет пъти са достатъчни, за да се покаже, че това не е волята на обществото. Директивата на българския избирател е, че трябва да се търси съгласие и ние като политици трябва да осигурим реализацията на правилните приоритети.”

Той даде за пример за разбирателство приетия в петък закон за защита от домашното насилие, който ДБ се опитва да прокара в няколко парламента. И изрази надежда, че по същия начин ще бъдат направени кадровите попълнения в регулаторите, като се приложат най-високите стандарти към кандидатите.

Попитан, дали ще бъде търсена подкрепа от “Възраждане” за конституционните промени, Иванов отговори, че това до голяма степен зависи от самата “Възраждане”. “Те заявиха антиевропейска теза. Каква е позицията – да имаме статута на Сърбия, на Косово, на Беларус?

Разговорът с “Възраждане” ще е много труден, защото те поставят под съмнение глобалната посока, в която да се развива България. Какво собствено предлагат?”, попита Иванов.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене