Иван Гюров: Инвеститорският интерес към село Баня е главозамайващ

Община Разлог залага рекордно висок бюджет през тази година. Към средата на 2023 г. собствените приходи показват, че проектът на финансовата рамка е реалистичен и изпълним. В момента се преизпълняват заложените приходи, а и се внимава как се харчи финансовият ресурс. Това заяви Иван Гюров-заместник-кмет по икономическите и правни въпроси на Община Разлог.

Той подчерта, че усилията на кметския екип са насочени към увеличаване на собствените приходи. Ако преди години общината е имала в опеделени моменти между 8 и 10 милиона лева несъбрани данъци, тази практика вече е преустановена.

Гюров посочи огромният приход в общинската хазна от туристическа такса. През 2008 година приходите в това перо са били едва 10 000 лева, за миналата година те са надхъврили 390 000 лева, а за догодина прогнозите са за допълнителен ръст.

В хазната влиза и сериозен финансов ресурс от таксите за ползването на минерална вода.

Тази година приходите от този природен ресурс за общината ще са около 900 000 лева.

„Това ни дава възможност да инвестираме в подобряване на инфраструктурата на село Баня. Това е много важно, защото там обемът на инвестици е главозамайващ. От 15 години работя в общината и такова нещо не е било“, призна Гюров.

Според него, регионът Разлог-Банско-Белица-Якоруда като един цял туристически район.

„Близостта на ски пистите, популярността на Банско ни даде възможността да се подготвим постепенно и да излезем на туристическата карта“, увери заместник-кметът.

„Най-големият скок стана по време на COVID пандемията, когато хотелите бяха затворени и хората потърсиха удобството и сигурността на къщите за гости. Това напълни Баня и много инвеститори видяха потенциала и от този омент започна интереса на инвеститорите. Цената на имотите беше 8.10 евро, в момента чувам за сделки от 100-120 евро на квадратен метър. Най-важното е, че не разрешаваме застрояването на големи сгради. Строят се луксозни къщи за гости и къщи за живеене тип „Ваканционни домове“, увери Иван Гюров.

Той прогнозира, че предстои сериозен инвеститорски интерес и към останалите населени места в община Разлог и особено в село Елешница.

Иван Гюров смята, че предстоящата надпревара за кметския вот в община Разлог няма да бъде непредвидима и трудна. Той посочи, че три социологически проучвания са посочили категорично мнението на местните жители, че одобряват работата на настоящата общинска администрация.

Според него кметът на Разлог ще бъде избран още на първи тур. източник:БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене