В РСМ разследват деца, рисували с връстниците си в София

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония разследва как деца от Битоля са дошли в България и защо са се срещнали с президента Румен Радев и са били в българския парламент. Според вътрешния министър Оливер Спасовски това е злоупотреба с децата, които по думите му били използвани за политически цели под предлог за добросъседски отношения.

Македонските деца са от битолското художествено студио „Свети свети Кирил и Методий” и бяха в България по покана на Фондация „Българска памет” и нейния председател Милен Врабевски. Македончетата рисуваха заедно с български деца от Западните Родопи пред Народния театър. По време на престоя си групата се срещна със Симеон II и разгледа двореца „Врана“.

„Удариха дъното. Искам да обърна внимание, че това е фестивал, който съществува от минимум 50 години. Децата са водени, в която ли не държава. В момента, в който ги заведоха в България, за да се обединяват чрез изкуството, изведнъж, по анонимен сигнал, се образува дело. Наистина удариха дъното”, коментира бившият външен министър Екатерина Захариева.

„Това да разследваш деца и да ги подлагаш на разпити по заповед на министъра на вътрешните работи на дадена страна е класическа агресия, която няма как да не рефлектира и рефлектира и срещу България. Това е и отговорът защо за тези 30 години ние трудно успяваме да създадем нормални взаимоотношения между София и Скопие”, посочи председателят на Граждански демократичен съюз в РСМ Петър Колев.

https://www.vbox7.com/play:f6b4811569

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене