До часове ни удря нов мор! Със страшни КАРТИ проф. Рачев предупреди: Не плувайте в морето по време на…

По думите му, в събота ще бъде много горещо, но се задава студен фронт, който ще засегне предимно северната част на България

Много е опасно да се плува в морето по време на гръмотевична буря, макар че много хора обичат да го правят. Главата на човек е като шамандура, която привлича мълнии. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев по повод инцидента с ударено от мълния дете в Бургас.

Той обясни, че не може да се прогнозира къде ще има гръмотевични бури. „Прогнозата е малко обла. В планинските райони, край морето може да се образува. Няма кой да каже, че точно там ще има гръмотевична буря“, посочи той.

Градушки също ще има, но от днес те ще намалеят.

По думите му, в събота ще бъде много горещо, но се задава студен фронт, който ще засегне предимно северната част на България. Там температурите след събота ще станат между 33-38 градуса.

Проф. Рачев заяви, че ще видим температури от порядъка на 40 градуса.

Сицилия и Балканите ще бъдат най-топлите места в Европа в събота“, каза той.

Климатологът показа карта на България, която беше оцветена в наситено червено, а на места и кафяво – обозначавайки още по-високи температури. По думите му, и американските и европейските климатолози прогнозират изключително големи горещини.

„От няколко дни дават много високи температури – в Горнотракийската низина и от Лом до Русе по поречието на Дунав“, посочи той.

„45 градуса – това се доближава до абсолютните максимуми. Аз мисля, че няма да се подобрят абсолютните максимуми. На някои места за деня е възможно“, каза той.

В София в събота времето ще бъде горещо, с много слънце и югозападен вятър, който ще повиши допълнително температурите.

В Сандански в събота температурите ще достигнат 40, „нищо чудно и 41“, посочи проф. Рачев.

За Пловдив той прогнозира „гущерно време“ – много високи температури от 42 градуса.

На морето ще бъде значително по-добре, градусите ще бъдат от порядъка на 30-35 градуса.

По думите на проф. Рачев, затоплянето в световен мащаб продължава. „С колко точно – предстои да видим“, завърши той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене