Чували ли сте за Османлието на пътя между Осиково и Гоце Делчев! Коя е пеещата девойка, която броди късно вечер?

 

Встрани от пътя между Осиково и Гоце Делчев се намира местността Османлието, съхраняваща в себе си могила, известна сред местните с името „Момин гроб“.

Според преданието, дъщерята на местен български боляр, известна с прекрасния си глас е погребана там върху ложе от бисери.

Това се случило в залеза на Второто българско царство. Група османски войници спира във владенията на местен благородник. Виждайки, че няма да успее да победи многобройния противник, той отваря вратите на крепостта си и приема врага в нея, като му дава провизии и коне и склонява да плаща васален данък. Това обаче явно не било достатъчно, защото османският предводител, впечатлен от красотата на болярската дъщеря, я изисква от българския владетел за жена. Макар да знае за нерадостната съдба, която би очаквала дъщеря му, ако приеме, болярът склонява пред османския военачалник и нарежда да подготвят дъщеря му за път.

Преди обаче османците да потеглят от болярската крепост, българската благородничка отказва да се предаде в ръцете им жива и отнема живота си пред ужасения поглед на баща си и всички придворни. Покрусеният владетел чува как недоволният агарянин нарежда тялото на дъщеря му да бъде хвърлено на кучетата. Подлуден от скръб и ярост, осиротелият баща се втурва и обезглавява с меча си османския предводител, след което напада и заедно с войниците си избива неподготвените мюсюлмани. Впоследствие взима тялото на мъртвата си дъщеря в ръце и горко заридава, проклинайки по-раншното си малодушие, довело до смъртта на обичното му дете. Според мита сълзите му били толкова искрени, че се превърнали в кристално чисти бисери, върху които той положил дъщеря си при погребението.

И до днес хората по тези места разказват, че дървосекачи са чували привечер тъжна и нежна песен да се носи сред  дърветата, а призрачна фигура да ходи сред мъглата. Според хората това е духа на болярската дъщеря, безуспешно търсеща баща си, за да го утеши с песнопенията си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене