Добрият пример- Йордан Серафимов от Брежани, който носи Бог в сърцето си

На 20 юли православната църква почита св. Пророк Илия.

Йордан Серафимов и неговото семейство 13 години се грижат за малкия едноименен храм в Брежани. На 20 юли храмът очаква миряни за своя най-голям празник – с тържествена света литургия, водосвет и курбан.

Данчо е един от най-ревностните пазителина вярата в община Симитли. Заедно със съпругата си и децата възстановяват в м. Присадна параклиса “Св. Пророк Илия”.

Земята някога е принадлежала на неговото семейство, но той счита, че това свято място принадлежи на хората.

Защото тук, по времето на турското робство, са убити 7 български свещеника, между които и неговият прапрадядо. Земята е напоена с кръвта и на 72 монаха, разказва той.

“Тази земя е свята и когато, преди 13 години, дойдохме да видим в какво състояние е, не можехме да повярваме. – Беше обрасло в тръни, високи треви и храсти.”
13 години оттогава. Семейството превръща параклиса и пространството около него в райско кътче. Отглежда и овце, за да има за курбаните, защото освен за този параклис, Йордан Серафимов помага в поддръжката на параклиса “Св. Богородица” в Брежани и два параклиса в Градево – “Св. Петка” и “Св. 40 мъченика”.
Йордан Серафимов е на 54 години.

Семеен е, има 6 деца – трима сина и три дъщери, двама внука, чака скоро и третото си внуче. Той живее в Симитли, в квартал Ораново, пенсионер е от мината. И винаги е готов да помага на всеки Божи храм – с каквото може. На стоп тръгва преди няколко дни към Докатичево, за да помогне за храмовия празник там.

Той счита, че параклисите пазят. “Погледнете какво става в България – наводнения, проблеми, ние в общината сме защитени. Параклисите закрилят народа.” – категоричен е той и се гордее, че параклисът в м. Присадна в Брежани привлича много християни, жители и гости на община Симитли, и не пропуска да благодари на всички негови приятели, които помагат, на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, че винаги е насреща и за празника веднага изпрати машина, за да се почисти пътят до параклиса.

“Всички помагат с каквото могат. – казва той. – Да си пожелаем да сме живи и здрави, а така също – да измолим здраве и за целия български народ”.

Той разказва, че някога тук е имало манастир, а на скалните масиви наоколо излизат множество икони на светци. Върху масивна скала се вижда и ликът на Свети Илия.

Местността Присадна в село Брежани е едно от най-красивите и духовно заредени места в община Симитли. В подножието на местността има и малко аязмо с лековита вода.

Параклисът “Св. Пророк Илия в м. Присадна, святото пространство, където лежат костите на 7 свещеника и на 72 монаха, очаква миряни за най-големия си празник на 20 юли, от 12,30 часа – с тържествена света литургия, водосвет и курбан.

„Добре сте дошли!“ – поканва от сърце големият българин Йордан Серафимов всички, за да се докоснат до светите места и почувстват силата на вярата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене