Педофилите и насилниците влизат в специален регистър

85% от извършените подобни престъпления, биват извършени отново

Народните представители гледат на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Промените в закона целят да дадат бърза и ефективна защита и да осигурят помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, както и държавата да провежда последователна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и борба с домашното насилие, предаде репортер на БГНЕС.

Петър Петров от „Възраждане“ настоя в 12 месечен срок от обнародването на закона МВР да създаде Национална информационна система за педофилите, защото към момента такава липсва.“Самата идея за създаването на такъв регистър е именно превантивна, защото около 85% от извършените подобни престъпления, биват извършени отново“, обясни той и уточни, че експертите твърдят, че това е състояние на личността. Депутатите приеха предложението му със 176 гласа „за“.

Депутатите приеха по искане на пострадалото лице държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридически лица, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашно насилие, да са длъжни в срок до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита. Освен това извършителят на престъпление ще бъде отстраняван от съвместното обитавано жилище.

Депутатите приеха да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет. С приетите промени се създава и поддържа национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене