Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Темата за кучетата прекалено много започна да се използва за политически цели

Темата за кучетата прекалено много започна да се използва за политически цели. Това коментира на пресконференция кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, предаде репортер на „Фокус“.

Припомняме, че в края на миналата седмица градоначалникът излезе с гневна позиция, след проведената полицейска акция, при която бяха установени общински служители, които извозват упоени кучета в посока Дупница. Тогава той заяви: „Срещу мен беше проведено активно ченгесарско тоталитарно мероприятие в стил ДС от комисар Георги Кандев чрез съдействието на личния му приятел, осъждан за изнудване, Иван Хамбарджийски (по прякор Бриндо)“.

На днешния брифинг, Стоянов подчерта, че продължава да се придържа към позицията си. По думите му много често институциите забравят, че в миналото той е бил адвокат и се е занимавал с подобни казуси. Той коментира, че е твърдо против провеждането на показни акции, които не целят реализирането на реална цел.

„Извършвам допълнителна проверка по казуса“, поясни Стоянов и допълни, че за него най-интересно е какво е правило лицето Иван Хамбарджийски на мястото при провеждането на акцията и попита колко от жалбоподателите присъстват на акции, по принцип.

Кметът изрази недоумението си от факта, че въпросното лице, което е и журналист, е присъствало на акцията, но за сметка на това други журналисти не е имало. Стоянов коментира и това, че Хамбарджийски вече е извършил две нарушения, едно от които е че изнася информация от досъдебно производство.

„При следващия превоз на животни до лечебницата, мисля да поканя директорът на полицията Кандев и Хамбарджийски, както и всички журналисти, защото трябва обективни медии. Кучетата започнаха прекалено много да се ползват за политическа употреба“, прибави той.

Кметът на Благоевград отговори и на коментарите, които публикуваха в социалните мрежи двамата бивши кметове Атанас Камбитов и Румен Томов.

Същите той попита, защо не са изпълнили заповедите от 2015 година за събарянето на три незаконни постройки, които са собственост на въпросния Бриндо.

„През 2014 г. кметът е издал заповед за премахване за три постройки в Струмско и трите са собственост на Бриндо. Годината е 2014 г. Заповедите влизат в сила от 2015 г. Нищо не е направено по заповедите и събарянето на незаконните обекти. В следващ момент Бриндо завежда дело за изтичане на заповедта по давност. Съответно сигналите към него продължават да пристигат. През 2022 г. извършвам нова проверка и в момента има издадени три заповеди за премахване на тези три постройки. Защо тези кметове не ги премахнаха?“, попита градоначалникът и добави, че има издадени нови заповеди за събаряне, които в момента се обжалват от Хамбарджийски в Административен съд. Едва след края на делото може да се премине към събаряне, уточни кметът на Благоевград.

Според Стоянов през последните 10 години Благоевград се е „оплел в паяжина от зависимости“ и е крайно време тя да бъде разкъсана. Кметът беше категоричен, че ако в случая с кучетата има престъпление, то виновните ще бъдат наказани, тъй като и Прокуратурата е започнала проверка.

Процедурно какво следва – издавате заповед за събаряне, той ги обжалва. В момента са в Административен съд. Когато става дума за незаконно строителство, не трябва да има предварително събаряне.

Градоначалникът отговори и на въпроса защо кучетата са били извозвани в лечебница в Дупница, като посочи, че местните клиники не проявяват интерес, а защитниците на кучетата отказват да поемат отговорност, макар не веднъж да им е предлагал да поемат ръководеното на общинския приют.

Кметът уточни, че спрямо лицата, срещу които е била проведена въпросната полицейска акция е упражнен психически тормоз. Стоянов каза, че ще изиска проверка по случая – какво е правил Бриндо на мястото на акцията. „Защо той е бил там, ако е направил беля, ако е унищожил доказателство, ако е подхвърлил нещо?“, попита Стоянов.

Общинският кмет коментира, че предизборната кампания отдавна е започнала, като на моменти е много по – агресивна от нормалното. „Нека има кампания, но не с фалшиви новини. И аз правя грешки и се извинявам“, посочи той.

Кметът прибави, че от 460 сигнала, подадени на горещия телефон на общината, над 100 са от хора, които са били нападнати или ухапани от бездомни кучета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене