Спасители носиха километри пострадала туристка в Пирин, отказаха им хеликоптер въпреки застраховка

14 планински спасители от отрядите в Разлог, Банско и Благоевград приключиха успешно акция по свалянето от Пирин планина на пострадала при падане 52-годишна жена от Разград.

Преходът в двете посоки продължи над 7 часа. Спасителите поеха към ранената туристка малко преди 14:00 часа вчера, а я свалиха в Спешен център-Разлог в 21:00 часа.

„Жената бе със счупен глезен. Инцидентът е станал под ръба Кончето, там надморската височина е над 2500 метра. Обработихме мястото на травмата, поставихме и шина. Наложи се да я носим и на гръб в определени участъци, а не само на ръце”, разказа Атанас Уков, участник в акцията от ПСС-Банско.

Пострадалата туристка е имала планинска застраховка, имала е застраховка и за хеликоптер, но военните са отказали да изпратят такава машина. „Застрахователят би платил, ако се включеше хеликоптер в акцията, но това не бе направено”, уточниха от ПСС-Банско.

Миналата събота, 8 юли, планинските спасители оказаха помощ на друга планинарка от България, която падна и счупи прешлен под връх Джано. Тогава също бе отказан хеликоптер, акцията продължи 11 часа, жената бе носена през цялото време на ръце в специална носилка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене