Денков от Букурещ: За Европа е полезно да сме в Шенген

Снимка БГНЕС

Трябва да убедим Нидерландия и Австрия

Присъединяването на България и Румъния към Шенген през октомври 2023 остава реалистично, заяви министър-председателят Николай Денков, който е на посещение в Букурещ и се срещна румънския си колега Марчел Чолаку.

„Изобщо не разглеждаме алтернативи на Шенген, а обсъждаме как да си свършим работата по най-добрия начин, за да убедим другите, че трябва да бъдем част от Шенген. Няма причина и за самата Европа да ни държи далеч от Шенген“, каза той.

„Това, което и двете държави правим, е да успеем да изпълним абсолютно всички изисквания, поставени по различен начин – дали по охрана на границата или промени в законодателството, за да сме сигурни, че всяка друга критика би била неоснователна.

От друга страна, знаете, че ние отдавна сме изпълнили изискванията и затова имаме съгласието на ЕК и ЕП, но по правилата трябва одобрението на Нидерлания и Австрия. Така че ние ще сме готови с всичко, но трябва активна комуникационна кампания, за да убедим другите две държави, че за тях е полезно ние да сме в Шенген“, коментира Денков.
Като част от тези усилия са и работата срещу нелегалния трафик у нас, която включва и мащабни акции като тази, която започна вчера, коментира премиерът. Тези операции се осъществяват с подкрепата на Европол като органите на реда у нас получават информация и от други държави.

„Много е важно правилно да се поставя въпросът. Това, че сме хванали мигранти в България не е аргумент срещу нас, а обратно – показва, че се борим системно за това те да не преминат през нас и да отидат в Австрия, защото в Австрия се интересуват от това колко молби са подадени за убежище там“, коментира Денков, цитиран от БНТ.

Министър-председателят даде подробности и за намерението на правителството да изпрати стари БТР-и в помощ на Украйна.

„Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени са през 80-те години и престояват в складове на МВР. Никога не са ползвани, дори и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази гледна точка са тежест на МВР. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от полза, отговориха „да“ и ги подготвяме да ги изпратим“, каза Денков.

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени напредъкът на съвместните транспортни проекти, присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, както и сътрудничеството в енергийния сектор.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене