На море в Гърция: мисията невъзможна. Почти невъзможна

.

Трафикът към Гърция през граничния пункт „Кулата“ е изключително натоварен още от сутринта. Близо четири часа чакат леките автомобили и автобусите, преди да стигнат зоната за граничен и митнически контрол.

Въпреки, че екипите на Гранична полиция са мобилизирани и работят всичките пет гишета, проблемът е, че никой не спазва трасетата, определени за автомобили, автобуси и камиони.

Туроператори се оплакаха, че за разлика от миналото лято, сега няма екипи на полицията, които да следят спазването на правилата и да регулират трафика.

В най-натоварените часове на почивната събота опашката от превозни средства беше над 6 километра. На вход от Гърция към България също има колони от чакащи автомобили. Движението е натоварено и по първокласния път Е-79 в района на Симитли, където се отклонява движението и към Банско. По-рано там също имаше тапа, заради катастрофа между две леки коли.

Туристическият сектор в Северна Гърция настоява за спешни мерки срещу дългото чакане на туристите на границата. Това засяга пряко и българите, които отскачат до гръцкото море и през уикендите. Опашките по граничните пунктове с южната ни съседка са пословични.

Част от традиционните клиенти се насочват към островите като пътуват със самолет, за да избегнат опашките.

Туристите от чужбина масово променят резервациите си за почивка и се насочват към островите вместо да почиват в Северна Гърция, съобщават от туристическите агенции.

Причината е в дългите опашки за преминаване на границата. Собствениците на хотели в Солун и Халкидики, както и в други

популярни туристически места в Северна Гърция,

настояват пред правителството за незабавни мерки, за да се прекрати стоенето с часове по граничните пунктове и да се облекчи трафикът на туристите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене