Иде нова ера в отношенията с РСМ, Габриел стопи ледовете

Българския вицепремиер и дипломат № 1 разговаря с Османи в Дубровник

Скопие има готовност за преговори с новото българско правителство. Може да се стигне до необратим обрат. Думите са на македонския външен министър Буяр Османи, който се срещна вчера в Дубровник с българския вицепремиер и дипломат № 1 Мария Габриел.

Габриел успя да разтопи ледовете със Скопие и комшиите вече говорят за нова ера в отношенията си България.

Османи изпрати посланието си по време на 16-ото издание на международния „Дубровник форум“ в Хърватия. Тазгодишната тема на форума е „Навигация в глобалното разместване“.

Според Буяр Османи „конституционните промени в Република Северна Македония са сериозно предизвикателство“ за страната. „Но, аз се надявам, че след сформирането на редовното правителство в България, както и с международната подкрепа за процеса, включително и нашата готовност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим обрат в нашия процес по евроинтеграция“, каза Османи по време на дебата в панела – „Западните Балкани: Нов евроатлантически момент“.

Според македонското министерство на външните работи по време на дискусията Османи е развил тезата, че евроинтеграцията може да се ускори с модела – „Повече интеграция, преди членството“. Това би означавало по-етапна интеграция на страните-кандидатки, чрез достъп до средствата от ЕС и други предимства от процеса по присъединяване“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене