Защо се развива епилепсията и какви са признаците

Най-честата причина за епилепсия е някакво увреждане на мозъчната тъкан

Епилепсията е хронично незаразно заболяване на мозъка, което може да се развие при човек на всяка възраст. Епилепсията засяга приблизително 50 милиона души по света, което я прави едно от най-честите неврологични заболявания в света.

Експерт разказа в телевизионно интервю причините за епилепсията – Владимир Соловьов , невролог, епилептолог, ръководител на научното направление за хирургично лечение на епилепсия в Детската градска клинична болница Морозов, експерт на телевизионния канал Doctor.

„Повишаването на температурата като част от реакцията на тялото след ваксинация може да бъде отключващ фактор за вече съществуващия проблем. Но пък рисковете от инфекциозни заболявания при неваксинирани пациенти са много по-високи от риска да започне някаква форма на епилепсия “, казва неврологът, епилептолог.

Най-честата причина за епилепсия е някакво увреждане на мозъчната тъкан. Има и други причини – генетични.

Тъй като епилепсията е заболяване на мозъчната кора, тя може да се прояви като конвулсии. Въпреки това, не всички припадъци са причинени от епилепсия.

„Конвулсиите във всеки случай не са норма, а причина за пълно изследване на детето за епилепсия. Струва си да изследвате дете не само с конвулсии, но и, например, със забавяне на развитието. Има форми на епилепсия, които могат да бъдат придружени от припадъци от типа на „избледняването“. Детето седи, играе и след това внезапно замръзва, не реагира на адресираната реч “, отбелязва лекарят./zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене