Десетки миряни в носии почитат света Неделя в обезлюденото село Докатичево

Обезлюденото симитлийско село Докатичево се стяга за голям празник в петък, 7 юли. На този ден православната църква отбелязва Голяма света Неделя, а една от трите църкви тук носи името на тази псветица. Вдъхновител и  организатор на събитието е Ангелина Попова, която не спира да работи всеотдайно за храмовете в родното си място. Тя е наследник на свещеници в прочутия Тросковски манастир и за нея храмовете са средища на българщината, вярата и любовта към бога. Жената е художник строител, който скромно служи в трите църкви в Докатичево. Тя съживи един от най-старите храмове в селото – храм „Св. Георги“, възроди и спомена за другия храм „Св. Тодор“.

Църквата „Света Неделя” е построена през 1860 година. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасните икони са от 1866 година – дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.

Организираторите призовават всички гости на празника в петък да са облечени в народни носии. „Аз ще сложа старите фути от баба, които много обичам. Ние всички, които подготвяме празника, ще бъдем в носии. Иска ми се да направим незабравим празник, да го създадем заедно с гостите ни”, твърди Ангелина Попова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене