Слънчев уикенд: Юли започва с температури до 33°

Времето в събота ще бъде слънчево, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. След обяд, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира и ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°. Явленията ще продължат и през нощта срещу неделя, като ще обхванат и Централна България.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 25°-28°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра около 22°, на 2000 метра – около 15°. Явленията ще продължат и през нощта срещу неделя, като ще обхванат и масивите от Централна България.

В неделя в Източна България вятърът ще е слаб от югозапад, времето ще се задържи слънчево, около и след обяд – горещо, с максимални температури до 32°-33°.

В Западна и Централна България със слаб северозападен вятър ще прониква хладен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има повишена вероятност за локални временно интензивни и значителни по количество валежи. Температурите там ще се понижат с 3-4 градуса спрямо предишните дни.

 

 НИМХ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене