Освещават църквата в село Места 15 г. след построяването й

Преди два дни общинските съветници в Банско одобриха предложението да се дари поземленият имот и сградите на църквата „Свети великомъченик Георги“ в село Места на Неврокопска митрополия. Храмът е построен през 2008 година. До момента обаче собствеността и на земята, и на божия дом не бе прехвърлена на Българската православна църква.

„Докато храмът не е даден на Неврокопска митрополия, то няма как и владиката да го освети. Затова чак сега ще може Неврокопският митрополит Серафим да извърши освещаването, това ще стане 15 години след вдигането на църквата“, заяви днес иконом Георги Касапинов от Банско. Той си спомни как през 90-те години на миналия век жителите на Места решили да имат свой православен храм, за да не ходят на църква в съседното село Филипово. Средствата за строежа са от Община Банско, Светия Синод на Българската православна църква и частни дарения от християни и фирми от общината и други населени места.

„Тогава бях млад свещеник, участвах в полагането на основния камък за изграждането на храма в село Места. Това беше сторено от тогавашния владика на Неврокопска епархия – Пимен“, каза още отец Георги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене