Столетничка от Банско смая всички: Разкри тайната на дълголетието

Жителите на София, Благоевград и Кърджали живеят най-дълго, изчислено за периода от 2020 до 2022-ра година. Това показват най-новите данни на Националния статистически институт. Жените у нас живеят по-дълго от мъжете. Продължителността на живота при жените е близо 76 години, а при мъжете – малко над 68 години.

 

Кои са основните фактори, влияещи върху продължителността на живота и има ли тайна на дълголетието?

 

В добро здраве, с бистър ум и ведро лице, преди дни баба Милтана от Банско отпразнува своя 100-годишен юбилей. Разказва, че не знае каква е тайната на дълголетието. Работила много цял живот, сега страда, че краката вече не я държат, за да иде на нивата.

„100 години не са много хубави. Къде съм работила ли? На много места, много години съм и на много места съм работила в ТКЗС-то, частно, тютюн съм работила“, казва тя пред БНТ.

Спомня си, че най-тежко и било, когато работата ѝ била неспокойна.

„Не ми е бил хубав животът, не съм спокойно седяла. Най-напред що съм работила, така като работиш, те гледаха какво работиш, да не би да откраднеш нещо, и пазят ли те, вече не си спокойна“, казва тя.

Според общопрактикуващия лекар Венцислав Даскалов стресът не трябва да бъде подценяван от хората, ако искат да се радват на добро общо здраве.

„Краткият стрес е добър, той стимулира. Но продължителният стрес изтощава, той изяжда ресурсите в организма и в момента, в който нещата стигнат някаква критична точка, се проявяват вече здравословните проблеми. За съжаление животът ни поднася непрекъснато изненади, всяка изненада е стрес, колкото по-бързо се научим да се справяме със стреса, толкова по-добре“, казва д-р Даскалов.

Върху качеството и продължителността на живота влияние имат и околната среда, и храните, които консумираме, смятат жителите на Благоевград.

Въпреки стреса и ежедневното напрежение, на което са изложени повечето хора в днешно време, според баба Милтана днес е много по-лесно да се живее, отколкото преди век.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене