Нинова посече Асен Василев, разкри къде е заложил две бомби ВИДЕО

Лидерът на БСП заяви, че партията й ще предложи алтернативен бюджет в Народното събрание

БСП няма да подкрепи бюджета, изготвен от Асен Василев. Министър Василев запозна колегите от Бюджетна комисия с бюджета, който е подготвил. Ние няма да подкрепим този бюджет и изготвяме наш алтернативен.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг на партията и добави, че ще внесе алтернативен бюджет.

„Над милиард лева се въртят между служебното и редовното правителство, без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда в бюджета като приход.

„Предупреждаваме и казваме, че това са две бомби, които цъкат“, добави тя.

„Фиксацията към дефицит под 3% смятаме, че не работи за хората и не е с грижа към тях. Ние предлагаме дефицит от 4%, което значи над милиард и половина повече за хората“, каза тя.

„Предлагаме в рамките на около 800 млн. лева, защото все пак говорим за половин година, своите политики в сферата на икономиката, социална политика, регионална политика и иновации. Всичко е ориентирано към деца, млади хора и млади семейства, към работещите бедни и към пенсионерите“, каза тя.

Ще предложим майчинството за втората година да е колкото минималната работна заплата, лекарствата за децата до 14 години да са безплатни. Тези мерки, искам да припомня на господин Василев, че тези мерки бяха заложени в дългосрочен план, когато бяхме с тях в коалиция“, каза тя.

По думите й преди това се е одобрявало, редно и сега да се.

Искаме минималната заплата да стане 50% от средната още от 1 юли тази година, а не от догодина“, категорична е Нинова.

За пенсионерите – ще предложим изравняването на коефициента за една година трудов стаж и увеличение на вдовишките надбавки“, каза тя.

По думите й остават много сериозни въпроси, например за преизчисляването на пенсиите.

Според нея тези въпроси не могат да бъдат решени по средата на годината.

„Ние предлагаме разумни възможни неща и бюджет, който е ориентиран към грижа за хората, но и ориентиран към финансовата стабилност на държавата“, заяви тя.

Според нея ще има проблеми при гласуването на бюджета и то между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Тя бе категорична, че представения бюджет не решава проблемите с доходите на българите. „Този бюджет е антисоциален“, отсече лидерът на БСП.

 БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене