Решението за минималната заплата ще се вземе заради избори

Това обявиха експерти

Броени дни след като финансовият министър Асен Василев представи сметката за бюджет 2023 синдикатите заявиха, че настояват за увеличаване на минималната заплата.

Сега тя е 780 лева – искането е да стане поне 850 лв. още тази година.
„Това е искане за второ увеличение на МРЗ. Бюджетът вече има дефицит от 0,6%, което никога не се е случвало, ако предишната година е имало излишък. Миналата година имаше излишък от 800 млн. лева. Икономическият растеж т.г. се планира да е само 1,5% според ЕК, правителството го вижда като 1,8%. Според него, ако се увеличи МРЗ, няма да има икономически растеж”. Това заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК, преподавател в УНСС.

Според Иван Нейков председател на Българския институт по труда и социалната политика, щом синдикатите чуят думата бюджет, в главите им веднага се появява израза „минимална работна заплата”. Той обясни, че има мълчалив отказ от механизма, по който да расте МРЗ, съобщи Нова Нюз.

„Дискусията за увеличение на МРЗ е като диалог между глухи. Едните викат: „Дай!”, другите: „Няма”. Решението ще се вземе заради местните избори, никой не иска преди избори да се скара с електората”, обясни Нейков.

„Бюджет 2023 е всичко друго, но не и бюджет. Той е за някакво парче, за някакъв кратък период от време. Колкото по-кратко е действието на един закон, толкова по-малки очаквания може да има към този бюджет”, каза Нейков.

Росен Стойчев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене