Що е то ЧСИ и как да се предпазим от схемите му?

Частен съдебен изпълнител, съкратено ЧСИ, е лице в България, на което държавата възлага принудителното изпълнение на частни притезания.  ЧСИ  е служебно лице, на което е възложено да привежда в изпълнение изпълнителни листове и други актове за изпълнение.

Частният съдебен изпълнител пристъпва към изпълнение по молба на заинтеросованата страна на основание изпълнителен лист или друг акт, подлежащ на изпълнение – Чл. 19. (1) ЗЧСИ

Държавата чрез органите, компетентни да установяват публични вземания, може да възлага на частния съдебен изпълнител и събирането на публични вземания.

Районът на действие на частния съдебен изпълнител съвпада с района на съответния окръжен съд.

Откриване на места за частни съдебни изпълнители

В определен район се открива едно място за частен съдебен изпълнител на 30 000 жители, въз основа на конкурс, насрочен със заповед на министъра на правосъдието.

Централният регистър на длъжниците ЦРД Към камарата на Частните съдебни изпълнители на Република България  представлява централизирана база данни на заведените в страната изпълнителни дела при частни съдебни изпълнители.

Справка от регистъра може да бъде издадена в кантората на всеки частен съдебен изпълнител, а за корпоративни клиенти при условията на закона за защита на личните данни и след предварително одобрение и сключване на договор с Камарата на частните съдебни изпълнители чрез отдалечен  електронен достъп до регистъра. Камарата на ЧСИ  създаде и поддържа електронен Централен регистър на длъжниците ЦРД. Той представлява национална база данни на заведените в страната изпълнителни дела при частните съдебни…

Подготвени са по- тежки санкции за некоректните съдебни изпълнители

Отнемане до живот на права за упражняване на професията съдебен изпълнител и много по –  тежки глоби. Това съобщават Министерството на правосъдието заради сигналите срещу некоректни частни съдебни изпълнители.

Една от основните схеми на некоректните съдебни изпълнители е изкуственото разделяне на дълговете на длъжниците на много малки части.

Изгодата за тях е следната: ако има само един дълг се дължи само една такса на съдебния изпълнител и един адвокадски хонорар. Ако обаче един дълг от примерно 100 лева се раздели на 20 части от по пет лева, частният съдебен изпълнител ще иска такса за всеки един от тях. Така длъжникът може да бъде принуден да плати 20 пъти за едно и също нещо, а таксата му към съдебният изпълнител да надвиши многократно самия му дълг.

„Реформата в частното съдебно изпълнение не е довършена. В частта за дисциплинарно производство законът куца”,има още 400 подобни случая на „раздробени” дългове.Санкциите за подобни хора трябва да станат много по – тежки.

Други жалби се съдебните изпълнители са, че не придвижват към съда жалби на кредитори и длъжници, някои от тях извършват действия без изрично упълномощаване.

Колкото и добре да управляваме финансите си, на почти всеки един от нас поне веднъж в живота му се е налагало да потърси някакъв вид кредит.

Понякога този кредит е малък и ни е нужен само до заплата, друг път е по-голям и дългосрочен, защото искаме да закупим собствено жилище, нова кола или да направим голям ремонт у дома, за да го осъществим.

Да вземем заем в наши дни е сравнително лесно. Достатъчно е да имаме постоянен доход и кредитното ни досие да е чисто и трудно ще открием кредитна институция, която да ни откаже кредит. Сложното идва, ако след усвояването му срещнем затруднения при изплащането му и започнем да забавяме или направо спрем да връщаме заема.

На никой не му се иска да попадне в подобна неприятна ситуация, но живеем във време, в което никоя работна позиция не е на 100% сигурна и можем внезапно да останем без работа и без доходи, което да ни попречи да се справяме с месечните задължения към банката или кредитната компания.

А случи ли се това, няма да мине много време и на вратата ни ще почука съдия-изпълнител. Затова ние трябва да сме напълно наясно какви ще са последствията от присъствието на съдебен изпълнител в живота ни и какви са нашите права.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене