Фрапираща разлика в цените: Европа яде евтин кашкавал, ние – скъп, тези СНИМКИ го доказват

Кашкавалът тип “Витоша” вече се търгува средно срещу 17,34 лева за килограм, като поскъпването за последните 7 дни е 5 стотинки или 0,3 на сто

Кашкавалът и сиренето отново започват да поскъпват, макар и засега с почти незабележими темпове, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро през изминалата седмица, пише „Труд“.

Кашкавалът тип “Витоша” вече се търгува средно срещу 17,34 лева за килограм, като поскъпването за последните 7 дни е 5 стотинки или 0,3 на сто. Продаваният у нас кашкавал в магазините обаче и в момента е сред най-скъпите в Европа, сочат данните на правителствения сайт, който следи цените на дребно на основните хранителни стоки – foodprice.bg.

Средната цена на дребно за кашкавал, който е в опаковки по 400 грама, в магазините излиза 28,37 лева или с други думи млечният продукт се предлага с над 62 на сто надценка за крайните потребители в сравнение с цената на едро. Кашкавалът, търгуван у нас е и сред най-скъпите в Европа. Единствено в Австрия цената му е по-висока – 32,91 лева за килограм.

В Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция и Хърватска ядат значително по-евтин кашкавал от българите. В Германия например, в която заплатите са по-високи от родните, кашкавалът струва 17 лева за килограм или над 60 на сто по-евтино отколкото плащаме ние.

Подобна за съжаление е и картината що се отнася до цената на сиренето от краве мляко. На едро продуктът вече струва 11,20 лева за килограм, като поскъпването за последната седмица е с 11 стотинки за килограм или 1 на сто. В магазина обаче пазаруваме млечното произведение по-скъпо – средно 16,15 лв./кг, ако е насипно и 22,54 лв./кг, ако сиренето е опаковано, показват данните на foodprice.bg.

Сиренето у нас е по-скъпо отколкото в Германия, където за опакования продукт плащат средно 15,52 лв./кг, докато в съседна Румъния цената е 16,42 лв./кг. По-евтино пазаруват от българите краве сирене и в Словения.

В същото време през изминалата седмица, традиционно поевтиняват на едро оранжерийните краставици с 46 ст./ кг до 2,18 лв./кг и вносните с 26 ст./кг до 1,95 лв./кг. Значително е поевтиняването и на черешите, които вече се търгуват на едро средно срещу 4,50 лв./кг или с 47 стотинки по-малко спрямо предходната седмица.

Сред продуктите, които поскъпват през последната седмица са ориз, брашно, имитиращи млечни продукти, масло, маргарин, прясно мляко, пилешко месо, пилешки кренвирши, малотрайни колбаси, вносни ябълки, банани, лимони, ягоди, зеле.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене