Ентусиасти възкресяват славата на Дъбайския манастир в подножието на Пирин

Дъбайският манастир бе едно от забравените места в община Сандански, запазило в себе си история, култура и духовност. Истинското средище на българщината е оцеляло през вековете в подножието на Пирин планина. А славата му лека-полека се възкресява.

И това става благодарение на група ентусиасти, които не пестят време, сили и енергия, за да върнат някогашния блясък на светата обител, построена на 5 километра над санданското село Горно Спанчево. Точно те са тези, които проведоха редица инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир. Преди няколко месеца прокараха път до манастира с помощта на Югозападното държавно предприятие.

Преди дни няколко души вдигнаха ограда край божия дом, измайсториха и метална порта, на чийто връх е монтиран християнски кръст. „Почистихме целия район, остава само да окосим избуялата на места трева. В определени участъци пътят трябва да се оправи. Искаме в последната седмица на август да направим курбан в църквата. Такъв не е правен повече от 30 години. Вярвам, че този манастир ще се превърне в едно от най-посещаваните места в нашата община от туристите“, каза за „Илинден Прес“ кметът на село Катунци – Красимир Кисов.

Тази света обител е с огромна роля за историята на региона и има голям потенциал да се превърне в туристическа атракция. Посетителите на Дъбайският манастир се наслаждават на невероятна природна красота на околните планини. Чудни природни пейзажи грабват погледа на всеки, които стигне до тази света обител. Всяко кътче е уникално за снимки – планински върхове, кристални реки, уютни горски пътеки. Манастирът привлича посетители със своята уникална архитектура, богата история и духовно значение на целия район.

Затова преди повече от 2 години стартира облагородяването на туристическата пътека до манастира от с. Кашина. Поставиха се табели и информация, за да се ориентират по-лесно туристите. След това се продължи с доброволен труд по укрепването на сградите на манастира.

Най-важното е, че всички тези усилия имат своя добър резултат – този район започва да става все по-интересен за туристите, а местните хора също обичат да посещават светата обител високо в планината.

Дъбайски манастир-портал

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене