ПАЗАРДЖИК В ПАНИКА! Марица прелива

5feb86298cb0475957b16f048da65ef2Марица настъпва и заплашва да залее кладенците, от които Пазарджик черпи вода, алармират местни. Бреговете на много места вече са разрушени. За задаващата се катастрофа предупреди областният управител Иван Йорданов.

Градската ВиК предлага на губернатора и кмета на общината на основание чл.49 и чл.50 от Закона за защита от бедствия да се обяви бедствено положение за територията на тръбни кладенци №2,3 и 4 и главни водопроводи за Пазарджик. Десният бряг на Марица, в района, където в нея се влива река Тополница, продължава да се руши като отстоянието му от кладенците е било 75 метра, но в резултат на подкопаването на брега сега е само 35 метра. В непосредствена близост се намира тръбен кладенец №3, от който се водоснабдява град Пазарджик.

„Още на 4 април са поискани средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но такива все още не са отпуснати. Те са необходими за изграждането на подпорна стена. Другата възможност е да се извърши заскаляване на брегаи“, уточни Йорданов. Той каза също, че дори да бъде обявено частично бедствено положение, без средства проблемът няма да се реши.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене