Боксьор от Дупница, хвърлил ръкавиците и заменил правото с рисуване, признат за един най-талантливите художници в Италия

Дупничанин е един от най-талантливите чуждестранни художници в Италия. Това разказаха организаторите на деветата самостоятелна изложба на Димитър Божков. Неговият проект „Енигма“ е представен в галерията на ул. „Оборище” 5 в София до 27 юни.

От 10 години авторът живее и твори в град Латина, близо до италианската столица Рим. Казва, че любовта му към изкуството пламва през 2014 г., когато се записва да учи право в университета „Ла Сапиенца”. Неговият треньор по бокс Роберто Рома също допринася за решението му да поеме по този път.

„Божков вече има свой, разпознаваем стил и това го прави един от най-интересните ни съвременни творци“, коментират от екипа на художника. В платната му присъстват натюрморти с цветя, морски пейзажи, както и фигурални и абстрактни композиции. Основното вдъхновение на 29-годишния артист идва от темите за природата, морето и цветовете, от чувства като гняв, страст и тайнството на любовта.

„Изкуството е плод, който зрее бавно“, казва той. Допълва, че контактът с публиката е най-важен.

Най-голямото вдъхновение за Димитър Божков е докосването му до изкуството на големия български живописец Васил Петров.

„В моята лична класация той се нарежда като един от най-интересните художници в съвременната история на изкуството. Втората ми изложба се състоя именно в неговата галерия“, казва Димитър Божков пред БТА.

Васил Петров вижда таланта и потенциал в младия художник и го подкрепя безрезервно. Това амбицира още повече Димитър да се развива и усъвършенства.

Димитър Божков е роден на 30 септември 1993 г. в Дупница. Завършва СОУ „Паисий Хилендарски“ в родния си град през 2013 г., след което заминава да учи право в Италия – в римския университет „Ла Сапиенца“. Натовареността в университета го подтиква да започне да се занимава със спорт като средство за справяне със стреса. Така през 2015 г. избира да тренира бокс и случайно вижда в офиса на уредника на залата картини, репродукции на известни автори, които привличат интереса му. Решава да направи първите си опити да рисува известни личности с молив – любими актьори и певци. Младият художник започва да проявява интерес към рисуването с маслени бои, което поставя началото на същинския му творчески път през 2015 г. Талантът му е оценен от Васил Петров. Следват няколко изложби в България – в родния му град Дупница, Пазарджик, София, Кюстендил, Благоевград, Варна и няколко самостоятелни вернисажа в Италия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене