Тайните на Лещен! Най-магичното селце в Родопите

.

Първото, което всеки, посетил Лещен, вижда, са накацалите по неговите стръмни, но гористи склонове къщички.

Това е гледка, която не се забравя, защото е като нарисувана от най-гениалния художник. 200-годишните къщи са в характерния за този край стил – почти изцяло с каменни покриви по примера на съседното село Ковачевица.

Лещен е селище с древно минало, за което свидетелстват множеството археологически открития. За първи път името му се споменава в османски документ от 1671 г. във връзка със закупени от съседен район зърнени храни. Първите съвременни заселници били привлечени от Лещен най-вече заради златоносните пясъци на река КанинаНякога местните се препитавали с дюлгерство, ковано желязо и добив на злато. Въпреки даровете на земята, Лещен никога не е бил твърде оживен. Исторически поглед назад показва, че е бил обитаван от най-много 500 души. Днес местните жители са дори по-малко, но туристите са в пъти повече, при това дошли от всички краища на света.

Лещен официално се присъединява към територията на България след Междусъюзническата война през 1912 г. (в която участие взимат десетки местни жители) и остава търговски и общински център до 30-те години на миналия век. След преразпределението на общините през 1934 г. постепенно започва обезлюдяване. Днес голяма част от къщите пустеят, но пък и не липсват такива, които са реновирани. Без значение от състоянието им, сама по себе си всяка от тях е архитектурен паметник. Официално такъв обаче е църквата „Св. Параскева” от 1836 година и килийното училище. Стенописите на храма изумяват с едрия си щрих и ярките си цветове.

Особено внимание при всички къщи е отделено на детайлите – всеки предмет е реставриран и съхранен от първия му момент на употреба, навсякъде можете да видите огнищата, чергите и посудата, която предците ни за ползвали в бита си. На разположение на туристите са просторни чардаци, китни дворове, каменни огнища и необятни панорамни гледки.

Автентичността на миналото, в едно с естествената природна красота, правят Лещен уникален и единствен по рода си. Архаичният дух се чувства по всички калдъръмени улички и сувенирите там по-често са ръчно събрани билки и сварени домашни сладка, отколкото магнитчета и други модерни алтернативи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене