Съдбовно: Съпругът на жена изчезва с „Титан“, роднините ѝ изчезнали с „Титаник“

Уенди Ръш, съпругата на Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate, който пилотираше подводницата, която изчезна в неделя, е потомка на двама пътници от първа класа, загинали при потъването на  „Титаник“ през 1912 г., показват архивни записи. Преди дни тя изпрати съпруга си с „Титан“, пише Ню Йорк Таймс.

Тя е праправнучка на търговския магнат Изидор Щраус и съпругата му Ида, едни от най-богатите хора на борда на „Титаник“ за първото му пътуване. Щраус, роден през 1845 г., е бил съсобственик на универсален магазин.

Уенди Холингс Уейл, се омъжва за Стоктън Ръш през 1986 г. Тя е участвала в три експедиции на OceanGate до останките на Титаник през последните две години, била е директор по комуникациите в компанията и е дългогодишен член на борда на благотворителна фондация.

Предците на Уенди Ръш  от Титаник са известни със своята трагична любовна история. Оцелелите от бедствието си спомнят как са видели Исидор Щраус да отказва място в спасителна лодка, когато жените и децата все още чакали на потъващия кораб. Ида Щраус, съпругата му от четири десетилетия, заявила, че няма да напусне съпруга си и двамата бяха видени да стоят ръка за ръка на палубата на „Титаник“, докато корабът потъва.

Историята на Щраус е увековечена от режисьора Джеймс Камерън, чийто филм от 1997 г. за бедствието включва трогателен кадър на възрастна двойка, прегърната в леглото, докато водите се покачват около каютата им.

Уенди Ръш е потомък на една от дъщерите на Щраус, Мини, която се омъжва за д-р Ричард Уейл през 1905 г. Техният син, Ричард Уейл младши, по-късно служи като президент на Macy’s New York, а неговият син, д-р Ричард Уейл III, е бащата на Уенди Ръш

Тялото на Исидор Щраус е намерено в морето приблизително две седмици след потъването на „Титаник“, показват архивите на New York Times. Останките на Ида Щраус никога не са били открити.

https://www.vbox7.com/play:34b786aa39

 Ню Йорк Таймс

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене