Учени от БАН ще проверяват състоянието на Байкушева мура

Резултатите ще бъдат изпратени до БАН и Лесотехническия университет

Министерството на екологията започва спешно обследване на Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво у нас. Целта е да се установи какво е състоянието на дървото.

„Всички се вълнуваме, тъй като това е най-старото иглолистно дърво в България“, каза експертът от Дирекция Природен парк „Пирин“ Николина Ангелинина в предаването „България сутрин“.

Тя обясни, че изследванията на дървото са проведени със специална апаратура – резистограф и томограф. Резултатите от изследванията ще бъдат изпратени на учени от БАН и в Лесотехническия университет.

„Тези резултати ще ни дадат оценка за цялостното състояние на мурата и отделните му клони“, коментира Ангелинина и допълни, че се очаква учените да оценят нивото на гъбния патоген, който причинява гниенето на дървото.

Мурата е на повече от 1300 години, посочи експертът. Дървото има един отрязан клон, което обаче е станало толкова отдавна, че никой не помни кога е било.

Ангелинина каза още, че опасният клон, който застрашаваше безопасността на туристите, се е пречупил под собствената си тежест и вследствие на процесите, които текат вътре в дървото.

„Сега вече опасност няма, достъпът за туристи вече е възстановен и безопасността е гарантирана към този момент“, каза експертът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене