Мика Зайкова смълча с прогноза и отсече: Това е най-страшното

Сега светът е дълбоко фрагментиран и от свободната търговия, и коректната конкурентоспособност няма и помен, отбелязва икономистът

Много мои колеги твърдят, че Еврозоната влиза в рецесия… Работата е там, че както САЩ, така и ЕС с бързи крачки вървят към стагфлация, сподели в профила си във Фейсбук икономистът Мика Зайкова.

Тя обяснява, че стагфлацията е продължаваща инфлация при нисък икономически растеж. „Защо стагфлация? Защото инфлацията, макар и по-бавно, се задържа на високи нива и мечтаните 2% се отдалечават с години“, коментира Зайкова.

Тя отбелязва, че ЕС И САЩ са двете най-мощни икономики, но имат огромни дългове.

„Сега светът е дълбоко фрагментиран и от свободната търговия, и коректната конкурентоспособност няма и помен.

Държавите от БРИКС в ускорен порядък набират сила, защото за съжаление държат суровините на света. Там са натрупани огромно богатство от енергийни суровини. Там е и Китай със своите производства на стоки от бъдещето, преместени от нашите олигарси заради висококвалифицираната и евтина работна ръка.

Още по-лошото е, че в Европа бушува война и нейния край не се вижда, и няма гаранция, че ще остане в същите граници“, предупреждава икономистът.

Тя признава, че не е оптимист. „Ето, това е най-страшното и всичките ни усилия за излизане от икономическата криза могат да останат напразни!“, изтъква Зайкова и завършва с надеждата, че може и да не е права.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене